Snart treskes den første avlingen til det som skal bli norsk Klimabrød, med 25 til 30 prosent lavere karbonavtrykk.

Matkornpartnerskapet

Snart blir det klimabrød med mer norsk korn – og lavere karbonavtrykk

Snart tresker pilotprodusenter den første avlingen til det som skal bli til norsk Klimabrød – med 25 til 30 prosent lavere karbonavtrykk og stor norskandel, melder Felleskjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år bruker nordmenn rundt 270.000 tonn hvete til mat. Siden 2018 har norskandelen svingt mellom 30 til 70 prosent, mens verdikjedens mål er 90 prosent innen 2030. 

Samtidig importeres det årlig store mengder med hel- og halvfabrikater av korn, som halvstekte brød, kaker og pizzabunner. I 2023 tilsvarte dette 141.000 tonn korn.

Unikt norsk samarbeid

Reitan Retail, Norgesmøllene, Felleskjøpet Agri og Yara har derfor gått sammen om å produsere brød med lavere karbonavtrykk basert på norsk havre, og samtidig øke den norske matkornandelen. Samarbeidet er ett av de første tiltakene gjennom det såkalte Matkornpartnerskapet.

Felleskjøpet har definert en rekke ulike tiltak bøndene kan ta i bruk for å produsere et mer klimavennlig korn. Dette er tiltak som blant annet reduserer nitrogenutvasking og lystgass- og fosfortap. Andre tiltak bidrar til jordhelsa øker karbonlagringa og styrker biologisk mangfold.

– Det er ikke et krav om at alle må gjennomføre samtlige tiltak, men produsentene må bruke digitalt skifteregistreringsverktøy, og ha mulighet til å måle forbruk av innsatsmidler og avling på areal, understreket Kjetil Randem, forretningsområdesjef korn i Felleskjøpet Agri før vekstsesongen.

Gjennom ulike tiltak skal det etableres en metode for å måle, dokumentere og rapportere tiltakene – både på gården og i resten av verdikjeden gjennom en tredjepart, sa han.

Slik ser samarbeidet ut

Her er hovedpunktene i samarbeidet langs verdikjeden:

  • En intensjonsavtale som har til hensikt å redusere utslippene fra norsk matproduksjon, fra gjødselproduksjon til ferdig matvare.
  • For å nå målene vil selskapene ta i bruk nitrogenholdig mineralgjødsel produsert ved hjelp av elektrolyse og fornybar energi, bedre agronomisk praksis og digitale verktøy. 
  • Havre og hvete blir de første tilgjengelige produktene, med mellom 25 til 30 prosent lavere karbonavtrykk enn vanlig havre/hvete produsert med tradisjonell mineralgjødsel og dyrkingspraksis.
  • Hensikten er å produsere et brød med havre som blir tilgjengelig i REMA 1000 sine butikker i 2025.

Dette er Matkornpartnerskapet

Partnerskapet for norsk matkorn og planteprotein (Matkornpartnerskapet) skal øke bruken av norsk matkorn og planteprotein til mat, forklarer Felleskjøpet Agri. 

Partnerskapet er et forpliktende samarbeid mellom alle aktører i verdikjeden. Hensikten er å styrke samspillet, innsatsen og kompetansen for forskning og innovasjonsarbeid på norsk matkorn og planteproteiner til mat.

Norge kan ha 90 prosent dekning av norsk matkorn. Skal dette bli et stabilt nivå, må bransjen ta grep og politikken tilpasses. Hvis ikke blir egendekningen trolig 50-60 prosent, som har vært snittet siden 2010.

Partnerskapet består av 21 aktører fra hele verdikjeden.

Powered by Labrador CMS