Elin Richardsen eier og leder Saltstraumen Hotel og Arctic Salt utenfor Bodø. Hun er én av fire finalister som står igjen for å knive om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024.

Stiftelsen Norsk Mat

Stem fram vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024

I år skal Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut. Nå kan du stemme fram din favoritt.

Publisert Sist oppdatert

Årets prisutdeling vil bli noe spesiell, for den kjente tv-kokken Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i 2024. Nå kan publikum være med på å avgjøre hvem som får den prestisjetunge matkulturprisen, som i år altså skal gå til en formidler av norsk sjømat. 

Hanne-Cecilie Sporsheim er lidenskapelig opptatt av sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes, mener juryen.

Fire finalister er klare, og folkets stemmer teller like mye som fagjuryens vurdering, skriver.

Prisen hedrer enkeltpersoner som har gjort en betydelig innsats for norsk matkultur. Vinneren mottar et diplom og et stipend på 30.000 kroner. Det er Stiftelsen Norsk Mat som står bak prisen.

Stemmegivningen er åpen frem til 10. november, og du kan stemme én gang hver dag, skriver stiftelsen i en pressemelding. 

  • Stemmesiden finner du her

Og dette er de fire finalistene:

Hanne-Cecilie Sporsheim, Romsdalskysten

Hanne-Cecilie Sporsheim er en lidenskapelig forkjemper for sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. 

Hennes evne til å kommunisere både råvarens bærekraftige potensial og dens gastronomiske verdi, har løftet silden frem fra glemselen og tilbake på norske matbord, understreker juryen.

Arne Sørvig, Oslo

Som daglig leder i Bocuse d’Or Norge har Arne Sørvig hatt en sentral rolle i å bygge opp og lede Norges kokker til store prestasjoner, fremhever juryen.

Arne Sørvig har gjennom sitt arbeid, blant annet som fiskeriutsending i Spania, vært en viktig drivkraft for å bygge omdømme, kjennskap og fellesskap innenfor norsk gastronomi og sjømat både nasjonalt og internasjonalt. 

Som daglig leder i Bocuse d’Or Norge har Sørvig hatt en sentral rolle i å bygge opp og lede Norges kokker til store prestasjoner, der sjømat har vært et naturlig og viktig element i konkurransene, poengterer juryen i sine begrunnelse.

Elin Richardsen, Nordland

Elin Richardsen eier og leder Saltstraumen Hotel og Arctic Salt og brenner for å ta vare på havets ressurser. 

Hun er oppfinner og drivkraft bak Fiskebørsen, et bærekraftig matverksted dedikert til å fremme riktig håndtering av fisk og bærekraftig bruk av havets ressurser. Gjennom Fiskebørsen er hun en motkraft til å skjære ut de fineste filetene og kaste resten av fisken på havet, synes juryen.

Arne Hjeltnes, Akershus

Arne Hjeltnes har gjort en betydelig innsats for å fremme norsk sjømat både nasjonalt og internasjonalt, synes juryen.

Arne Hjeltnes har gjort en betydelig innsats for å fremme norsk sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som representant for Eksportutvalget for fisk arbeidet han aktivt med å markedsføre norsk laks og sjømat i Øst-Asia som bidro til å styrke norsk sjømateksport i regionen, understreker juryen i sin begrunnelse for å plukke ut Hjeltnes som finalist til matprisen. 

Hjeltnes har formidlet kunnskap om bærekraftig fiske og sjømatens betydning som en viktig del av norsk identitet, samtidig som han har inspirert nordmenn til å sette pris på norske lokale råvarer.

Stiftelsen Norsk Mat i korte trekk

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse. Dens formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. 

Det gjøres ved å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Stiftelsens kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegnelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Powered by Labrador CMS