Byggbrød er et godt og grovt alternativ til andre brødsorter. Likevel synes nesten hver fjerde nordmann at kornet smaker kjedelig.

Superkornet nesten ingen vil spise

Norske kornbønder dyrker nesten 600.000 tonn i året, men nordmenn spiser bare en halv prosent av avlingen. Hva er det med bygg?

Publisert Sist oppdatert

Et av de nye nasjonale kostrådene sier: «La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.»

Bygg er fra gammelt av et av nordmenns viktigste matkorn. I både grøt, flatbrød og brygging av øl har bygg vært en viktig ingrediens. I dag har nordmenn en svært lav andel bygg i kostholdet, skriver markedsregulator Felleskjøpet i en pressemelding. 

Stikk i strid med kostrådet viser prognosene fra Felleskjøpet at bruken av bygg til mat holder seg på et stabilt lavt nivå, noe det har vært siden tidlig på 80-tallet.

I løpet av de siste tre årene har forbruket av bygg vært under 3.000 tonn i året. Til sammenligning dyrker norske kornbønder i snitt nesten 600.000 tonn bygg hvert år. Det aller meste går til fôrindustrien og mat til dyra.

Vi kan lett tidoble bruken av bygg som menneskemat i Norge.

Anne Jødahl Skuterud, Felleskjøpet

– Økt bruk av bygg i det norske kostholdet er en av de enkleste måtene å øke sjølforsyninga på, mener Anne Jødahl Skuterud.

I fjor ble det importert nesten 29.000 tonn ris til Norge. Til sammenligning gikk under 3.000 tonn norsk bygg til matproduksjon. Det er under en halv prosent av det som dyrkes. 

– Vi kan lett tidoble bruken av bygg som menneskemat i Norge. I løpet av det siste året har både Totalberedskapskommisjonen, Riksrevisjonen og Regjeringen pekt på behovet for økt norsk sjølforsyning, understreker Anne Jødahl Skuterud som er styreleder i Felleskjøpet. 

– Økt bruk av bygg i det norske kostholdet er en av de enkleste måtene å øke sjølforsyninga på, synes Jødahl Skuterud, som også framhever helseeffekten som ligger i økt konsum av bygg.

– Jeg er ikke lege, men jeg tør påstå at om så skjer, vil vi også se en betydelig helseeffekt. Tannlegene vil også bli glade når vi må tygge mer, sier hun.

Brødvaneundersøkelsen viser at 34 prosent ikke vet hva de skal bruke bygg til.

Torunn Nordbø, Opplysningskontoret for brød og korn

Bygg omtales av mange som superkorn. På samme måte som havre inneholder bygg viktige betaglukaner, som er gunstig for kolesterolnivået. Det er også påvist at høyt inntak av bygg virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer, skriver Felleskjøpet videre i pressemeldingen.

Stikk i strid med de gode effektene bygg har på kroppen, går altså bruken i Norge nedover. 

Hvert år gjennomfører Opplysningskontoret for brød og korn den store brødvaneundersøkelsen i Norge.

– Årets undersøkelse viser at nesten hver fjerde nordmann synes kornet, som har vært livsviktig for oss i generasjoner, smaker kjedelig. Det samme antallet kan ikke tenke seg å spise bygg framfor ris, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

– Den samme undersøkelsen viser at 34 prosent ikke vet hva de skal bruke bygg til. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Det er mange retter hvor man kan bruke bygg i stedet for ris, mais, bulgur eller quinoa. Du kan også bake mer med bygg, sier Nordbø.

Hun foreslår å teste ut bygg i tacoen eller i en deilig grøt med havremelk og mandelsmør. Du kan også bake epleterte eller et skikkelig godt byggbrød i høst.

Powered by Labrador CMS