Rethink Food
Svært få vil diskutere mat på Arendalsuka
Det er forbausende få arrangement på Arendalsuka som handler om mat. Siv Hatlen Heimdal fra Rethink Food er ikke overrasket, men synes det er både synd og rart at verdens viktigste tema ikke blir viet mer oppmerksomhet.
Siv Hatlen Heimdal og hennes kolleger i Rethink Food er godt over snittet opptatt av mat, innovasjon og fremtidige matsystemer.
Hun har bladd seg gjennom hele 2.174 arrangement som skal gå av stabelen i Arendal til uka. Ved hjelp av kunstig intelligens har hun så laget en oversikt over hvor mange som har tenkt å sette mat på dagsordenen – i en geopolitisk tid med store militære og humanitære konflikter.
Knappe 2,2 prosent om mat
Sammenstillingen viser at kun 47 av 2.174 arrangement handler om mat, snaue 2,2 prosent av den enorme mengden foredrag og diskusjoner. Pluss-minus. Det inkluderer både land- og havbruk, skriver hun i en epost til Økologisk24.
– Vi er ikke overraska, men synes jo det er litt synd og rart at verdens viktigste tema ikke blir viet mer oppmerksomhet, mener Siv Hatlen Heimdal.
På en annen side, kanskje er det riktig at aktørene i verdisirkelen for mat prioriterer andre arenaer og virkemidler for å nå frem? spør hun retorisk.
Rethink Food selv skal (selvfølgelig) være med på to arrangement – om lokal sirkulær mat i praksis 13. august og om larver, kumøkk og kompost er den mest innovative industrielle symbiosen i Norge dagen etter, altså 14. august.
- For dem som faktisk vil diskutere og lære mer om mat, her er Hatlen Heimdals oversikt over nettopp matarrangement under Arendalsuka.
Noen av dem blir streamet.
KI, KI, KI
Og for dem som lurer på hva som er de «hotteste» temaene i Arendal i år: joda, kunstig intelligens (KI), digitalisering og teknologi. Foran energiomstilling, sikkerhet, utdanning og helse.
«Bærekraft, som begrep, er ikke så hot som det en gang var. Men, når du summerer opp alt som handler om energiomstilling, sirkulære verdikjeder og ressurseffektivitet, så blir inntrykket at det grønne skiftet fremdeles er i vinden», skriver Siv Hatlen Heimdal.