Takk for et spennende øko-år 2024!
Økologisk24 har nå lagt bak seg de første ni månedene av sin redaksjonelle eksistens. Og forhåpentligvis levert mye interessant om økologisk matproduksjon. Redaktøren takker for mange matnyttige innspill og ønsker leserne GOD JUL – og noen rolige dager UTEN matsvinn.
Øko-Norge, og da særlig Økologisk Norge, har lenge tatt til orde for at det igjen vedtas et nytt måltall for økologisk matproduksjon. Og bedt om at omsetningstallene som presenteres av Landbruksdirektoratet hver vår, blir mer nøyaktige framover.
Begge disse to ønskene ser ut til å bli oppfylt i løpet av 2025.
Norges Bondelag har fattet et styrevedtak om at norsk økologisk matproduksjon skal utgjøre 10 prosent av totalen innen 2030.
– Styret i Norges Bondelag ville ikke vedtatt måltallet for økologisk hvis vi ikke hadde hatt tro på at vi kan lykkes med å nå det, sa 1. nestleder Bodhild Fjelltveit megetsigende til Økologisk24 i starten av september.
Første steg på veien er å få dette måltallet inn i regjeringens nasjonale strategi for økologisk jordbruk som redigeres for tiden. Nå venter «alle» på at den legges fram. Det skjer trolig i løpet av våren.
Myndighetene hadde fram til 2018 et mål om 15 prosent økologisk produksjon. I og med at dagens økologiske matproduksjon vaker rundt fire prosent, er Bondelagets mål fortsatt ambisiøst, men mer realistisk å nå.
Bedre øko-tall i 2025
Så var det statistikken over norsk økologisk matproduksjon som er blitt kritisert i 2024, blant annet fordi tallene ikke gir et korrekt bilde av markedssituasjonen. Landbruksdirektoratet tok det konstruktivt, inviterte kritikerne og sa at bruk av et analysebyrå vil være en aktuell løsning.
Så det går framover for Øko-Norge. Riktignok med små skritt, men det går framover.
Og så vil jeg gjerne anbefale dette julebrevet, skrevet av Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge, til landbruks- og matministeren.
Så, blir det gave til jul for de norske lokalmatprodusentene, Geir Pollestad?