Ekteparet Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen fra Utskarpen har skapt en matdestinasjon i toppklasse, som tilbyr både matopplevelser og overnatting, mener juryen.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland

«Til Elise fra Marius» prisbelønnes for sin suksess med matopplevelser på gårdshotell

Ekteparet Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen har gjort stor suksess i den lille bygda Utskarpen på Helgeland med matopplevelser på gårdshotellet. Nå belønnes de med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Sammen har de to skapt en matdestinasjon i toppklasse, som altså tilbyr både matopplevelser og overnatting. Med konseptet fra «Fra beite til bord» leveres det matopplevelser på gårdshotellet «Til Elise» og gårdsrestauranten «Fra Marius». 

I restauranten Fra Marius er det Marius som står for matkonseptet. Det innebærer at råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og fram til gjestene. Lokale produkter og råvarer av høy kvalitet står i fokus, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding (les også faktaboksen til høyre).

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Hvert år deler Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for dem som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. 
  • Hvert år blir det kåret én vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 300.000 kroner.

Blant annet driver Solveig, søstera til Elise, egen gård i nærheten, sammen med sin ektemann. De to er leverandør av definitivt kortreist kjøtt.

Nasjonalt og internasjonalt anerkjent 

Til Elise Fra Marius har tidligere vunnet flere priser, og har fått mye oppmerksomhet både regionalt og nasjonalt. Blant annet feiret H.M. Dronning Sonja sin 85-årsdag på restauranten i 2022. 

Innovasjon Norges regiondirektør Monica Ahyee er full av lovord om prisvinnerne: 

– Kokkene Elise og Marius har etablert en imponerende bedrift som tilbyr matopplevelser og overnatting av høyeste kvalitet. Med sitt fokus på kortreiste råvarer, lokale produkter og et imponerende nasjonalt og internasjonalt nettverk har de greid å skape en matdestinasjon som virkelig er med på å sette Norge på det internasjonale matkartet, mener Ahyee.

Det er liten tvil om at de regionale prisvinnere er happy over å ha vunnet den regionale bedriftsutviklingsprisen.

– Vi er ubeskrivelig glad for nyheten. Å motta en slik pris gir motivasjon til videre arbeid, og samarbeidet med produsentene i området. Vårt prosjekt hadde ikke vært mulig uten de flotte råvareleverandørene som satser i regionen, understreker ekteparet. 

I tillegg er det så langt i år blitt delt ut regionale bedriftsutviklingspriser i landbruket til følgende:

  • ciderprodusenten Apal fra Hjelmeland og Rogaland
  • hud- og hårpleieprodusent Vossabia fra Bulken (Voss) og Vestland fylke
  • Villbrygg AS fra Oslo som produserer alkoholfrie drikker
  • Nerø Sideri fra Notodden og Telemark
  • Superkraftmat fra Nes og Hedmark
  • Strømmen gård fra Nordreisa i Troms som kan skilte med et av verdens beste, prisbelønnede ysterier og egen gårdsbutikk.
  • Ingers gårdsmat fra Nyvoll i Alta kommune, Finnmark
  • Lauvverket fra Hægebostad og Agder. 

De resterende regionale prisene blir delt ut utover høsten, opplyser Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Tre kandidater blir til slutt nominert til den nasjonale prisutdelingen som skjer på Internationale Grüne Woche i Berlin i januar hvert år. 

Årets prispremie er på 300.000 kroner.

Powered by Labrador CMS