Espen Nordbekk fra øko-gården Ommang søndre fra Årdalsbruk i Løten kommune fikk det travelt under Bondens marked på Youngstorget. Det gikk unna med økologisk produsert ost, grønt og kjøtt.

Tilbakevendte Matstreif ga mersmak

Etter noen års opphold var Oslos største mat- og drikkefestival tilbake i ny drakt og bød på et vel av kortreist norsk mat og drikke og en rekke spenstige arrangement. Det styrket muligheten til at Matstreif igjen blir å regne med som et fast innslag i tigerstaden. 

Publisert Sist oppdatert

Torgsalg på Youngstorget med fristende smaking, matløyper over hele byen, matkino og sidercruise på Oslofjorden var bare noen av de mange innslagene på Matstreif.

Økologisk24 ba styringsgruppen i Oslos ny-gamle mat- og drikkefestival om en rask oppsummering etter to dager med sterkt fokus på lokale godbiter. En mer omfattende evaluering vil skje senere, opplyser arrangørene.

– Vi var særlig opptatt av å vise forbrukerne mangfoldet av norsk, lokal mat og drikke. Og jeg synes at vi fikk presentert en god miks av det, sier Randi Ledaal Gjertsen som er daglig leder av Bondens marked Norge. 

Vi ønsker oss flere øko-produsenter fordi kundene våre vil ha et større utvalg av mat. Men øko-produsenter vokser jo ikke på trær

Hun sitter i styringsgruppen for Matstreif, sammen med Bernt Bucher Johannesen fra næringsorganisasjonen Hanen og Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.

Hele 90 lokale mat- og drikkeprodusenter deltok med det beste Jordbruks-Norge har å by på.

– Utstillerne var entusiastiske, og det var god stemning og godt oppmøte. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra både utstillere og besøkende. Det lover godt for framtiden, forklarer hun.

Målet er nemlig at Matstreif igjen skal bli en årlig festival for norsk lokal mat og drikke. Forrige helgs oppstart lover i alle fall godt, mener Randi Ledaal Gjertsen.

Garantert norsk.

– Vi gleder oss til å videreutvikle Matstreif i årene framover, sier hun til Økologisk24.

Og legger til at det er blitt lettere i Norge å få solgt varene sine lokalt.

– Også for folk på bygda. Markedet for lokal mat og drikke har modnet, sier Randi Ledaal Gjertsen fornøyd.

På forsommeren inngikk Innovasjon Norge en avtale med Stiftelsen Bondens marked, Stiftelsen Norsk Mat og næringsorganisasjonen Hanen om overføring av lokalmatfestivalen. Det er første gang at tre organisasjoner står bak Matstreif som i år (også) inngikk i Øko-uka i Oslo.

Også øko var godt presentert blant utstillerne, men det kunne gjerne vært flere, ifølge den daglige lederen av Bondens marked.

– Vi ønsker oss flere øko-produsenter fordi kundene våre vil ha et større utvalg av mat. Men øko-produsenter vokser jo ikke på trær, mener hun.

Randi Ledaal Gjertsen er daglig leder i Bondens marked Norge og sitter i styringsgruppen for Matstreif. Hun forteller om god stemning og godt oppmøte under Matstreif. Her står hun foran torgbodene på Youngstorget før det braket løs.

Økologisk24 gir herved hennes oppfordring videre og kommer med en uhøytidelig oversikt over øko-produsenter som var med på Matstreif i Oslo i år:

  • Dyre gård i Rygge 
  • Rørosmeieriet
  • Superkraftmat 
  • Bosheimsmarken reinrot, som til vanlig også deltar på Bondens marked i Oslo.
  • Galloway økokjøtt, som er et fast innslag på Bondens marked i Trøndelag. 
  • Norsk økoraps som tilbød RO-rapsolje i flere smaksretninger.
  • Villbrygg (stod på Smaken av Oslo)
  • Ommang søndre i Årdalsbruk i Løten kommune tilbød økologisk ost, grønt og kjøtt. Også Ommang søndre deltar til vanlig på Bondens marked i Oslo, opplyser Randi Ledaal Gjertsen.

I tillegg stilte følgende med et lite utvalg av øko-varer:

  • Godt og hjemmelaget
  • Himmelspannet
  • Den sorte havre fra Tveter gård.
Powered by Labrador CMS