Bondesamvirkets utvidede tilbud skal bidra til at nystartede bønder står bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene som ofte følger i etableringsfasen de første årene.

Felleskjøpet Agri

Tilbyr bønder i etableringsfasen bedre økonomiske betingelser

Felleskjøpet Agri intensiverer nå innsatsen for å støtte nye bønder og gjøre oppstarten smidigere. Bedre økonomiske vilkår og mer tilrettelagte løsninger skal gjøre det lettere.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av Felleskjøpets eksisterende tilbud til nye bønder, har selskapet allerede etablert mentorordninger, og gir en etableringsbonus på 1,5 prosent på all samhandling, utenom korn, i de tre første årene for nye medlemmer. 

Nå lanserer bondesamvirket enda flere fordeler, slik at nye bønder står enda bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene som ofte følger i etableringsfasen, skriver selskapet i en pressemelding.

Konsernsjef Svenn Ivar Fure framhever betydningen av å støtte den neste generasjonen av bønder. 

– Å starte som bonde i dagens samfunn kan være krevende, og det stilles store krav til den enkelte. I tråd med Felleskjøpets formålsparagraf, som handler om å styrke medlemmenes økonomi både på kort og lang sikt, er det viktig at vi investerer i rekrutteringen av nye bønder, fremhever han. 

– Dette er avgjørende både for norsk landbruk og for Felleskjøpet som samvirke. Vi ønsker å være en attraktiv partner for denne gruppen. Derfor innfører vi nå to nye ordninger, sier Fure.

Konsernsjef Svenn Ivar Fure i Felleskjøpet Agri.

Én av nyhetene er forbedrede betalingsbetingelser på sommerkampanjer for gjødsel, såkorn og ensilering. Nye bønder vil på bestillinger som gjøres før 1. september kunne velge betalingsfrist 1. mars påfølgende år mot et gebyr. Denne ordningen vil gjelde i opptil tre år. 

For 2024, som er første året med ny ordning, vil ordningen gjelde bestillinger fram til 1. november.

I tillegg til bedre betalingsbetingelser vil Felleskjøpet nå tilby en mer fleksibel fastsettelse av kredittgrenser. Dette innebærer at man vurderer både historiske behov på gården og de spesifikke behovene til den enkelte nye bonden, for å sikre en mer tilpasset økonomisk løsning.

Å starte som bonde i dagens samfunn kan være krevende, og det stilles store krav til den enkelte.

Svenn Ivar Fure, konsernsjef Felleskjøpet

Felleskjøpet oppfordrer nye bønder til å benytte seg av tilgjengelig driftskreditt, men samvirket står også parat til å hjelpe til med utsatt betaling dersom det trengs heter det videre i pressemeldingen.

Svenn Ivar Fure presenterte de nye betingelsene under Dyrsku’n i Seljord nylig, og understreket at etableringsbonusen fortsatt vil være en viktig del av Felleskjøpets støtte til nye bønder, sammen med de nylig forbedrede betalings- og kredittvilkårene. 

– Etableringsbonusen har vist seg å være et treffsikkert virkemiddel. Vi har fått svært positive tilbakemeldinger på denne ordningen. Nå håper vi at enda bedre betalingsbetingelser og mer fleksible kredittløsninger kan gjøre den økonomiske hverdagen litt enklere for bønder i etableringsfasen, sier Fure.

Powered by Labrador CMS