Forslag til statsbudsjett 2025
Usikkert når revidert Nasjonal strategi for økologisk jordbruk blir klar
Det er ikke fastsatt dato for når den reviderte nasjonale strategien for økologisk jordbruk skal være klar, opplyser Landbruks- og matdepartementet på spørsmål fra Økologisk24.
I Jordbruksoppgjøret 2022 ble avtalepartene enige om å gjennomføre en midtveisevaluering av «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018 til 2030». Den skulle skje i lys av markedsutviklingen, i løpet av 2023.
«Hensikten med evalueringen er å få en vurdering av resultater og virkninger så langt i perioden og en anbefaling om eventuelle tilpasninger for å nå målene», skriver Landbruksdirektoratet på sine nettsider.
Det var Oxford Research som sto for midtveisevalueringen som er formulert i rapporten «Gode intensjoner – lite handling».
I forbindelse med behandlingen av «Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket» heter det blant annet i vedtak 567:
«Stortinget ber regjeringen revidere strategien for økologisk landbruk i 2024.»
- Selve stortingsmeldingen (Meld. St. 11 (2023-2024)) kan du lese HER.
På spørsmål fra Økologisk24 i midten av september om hvor langt regjeringen er kommet med revideringen av den nasjonale strategien, svarte Landbruks- og matdepartementet noe kryptisk:
«Som varslet jobber departementet med revideringen nå i 2024, med sikte på at den reviderte strategien skal gjelde i 2025.»
I Landbruks- og matdepartementets forslag til statsbudsjett for 2025, som ble presentert i dag, ligger det en oversikt over Stortingets anmodnings- og utredningsvedtak for perioden 2023/2024 (sidene 27 ff., red. anm.).
Her lyder formuleringen annerledes.
Der heter det nemlig at «Landbruks- og matdepartementet arbeider med å revidere strategien, med sikte på at den tek til å gjelde i løpet av våren 2025, og regjeringa vil komme tilbake til Stortinget på eigna måte».
Det kan sikkert tolkes som at revideringen av den nasjonale øko-strategien er forsinket med noen måneder.
I denne sammenheng er det imidlertid mer naturlig å vise til et ferskt styrevedtak til Norges Bondelag om å tallfeste et nasjonalt økomål.
I det heter det at organisasjonen vil jobbe for at 10 prosent av all norsk matproduksjon skal være økologisk. Bondelaget tok samtidig til orde for at øko-målet legges inn i «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018 til 2030».
Samtidig understreket Norges Bondelag at initiativet ikke skal bli et sololøp.
– For å nå dette målet, må det flere gode krefter til. Dette er ikke noe Bondelaget kan gjøre alene. Vi ønsker derfor å invitere alle som ønsker mer økologisk produksjon og mat, til å jobbe sammen, sa 1. nestleder Bodhild Fjelltveit.
Hun siktet med dette både til resten av landbruks-Norge, myndighetene, dagligvarekjeder og innkjøpere i offentlig sektor. Bondelaget ser offentlige matinnkjøp som ett av grepene som kan gi norsk økologisk matproduksjon et løft.
Myndighetene hadde fram til 2018 et mål om 15 prosent økologisk produksjon. Med dagens produksjon på rundt fire prosent, er Norges Bondelags mål fortsatt ambisiøst, men mer realistisk å nå, mener organisasjonen.