Venstre foreslår å øke momsen på kjøtt fra 15 til 18 prosent.

Venstre vil gjøre det dyrere å spise kjøtt og billigere å spise grønt

Venstre foreslår å øke momsen på kjøtt med tre prosent og redusere momsen med like mye på grønnsaker. Sp mener det er en dårlig idé, mens MDG mener det vil ha liten effekt.

Publisert

Venstre mener forslaget vil bidra til at folk spiser mer plantebasert.

Matmomsen er allerede på 15 prosent. Venstre vil at momsen på grønnsaker skal være 12 prosent mens momsen på kjøtt skal være 18 prosent.

Stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik (V) sier til NRK at hun tror tiltaket vil gjøre det billigere å velge mat som er bra for klima, helse og norsk selvforsyning.

– Det krever mindre ressurser og mye mindre areal å produsere plantebasert mat enn det gjør å produsere animalsk mat, sier hun.

Stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland (Sp) er ikke begeistret for forslaget.

– Det vil ramme norske matprodusenter hvis noe som kjøtt blir dyrere. Målet vårt må være å øke norsk matproduksjon inkludert kjøtt, for å øke selvforsyningen i Norge, sier hun.

MDG-leder Arild Hermstad sier til NTB at Venstres forslag sender et riktig signal, men at en slik liten justering ikke vil ha særlig effekt.

– For å få folk til å velge annerledes, og ta mer hensyn til helse, miljø og dyrevelferd, så er det nødvendig å fjerne momsen på grønnsaker helt, og øke den på kjøtt til 25 prosent, slik MDG har foreslått på Stortinget, sier Hermstad.

Forslaget er en del av Venstres budsjettforslag, og skal behandles på Stortinget i høst.

Powered by Labrador CMS