Forskning og innovasjon
Veterinærinstituttet tungt involvert i EUs satsing på dyrehelse og dyrevelferd
EUP AH&W er den største og mest ambisiøse europeiske satsingen på forskning og innovasjon innen dyrehelse og dyrevelferd i EU. Veterinærinstituttet er med i hele 14 av totalt 17 tre-årige prosjekter.
Forkortelsen EUP AH&W står for European Partnership on Animal Health and Welfare.
Friske dyr og god dyrevelferd blir stadig viktigere for å sikre matforsyning og trygg mat. Endret klima og miljø, nye sykdommer, en tilspisset geopolitisk situasjon og økte krav til dyrevelferd gir utfordringer som svares ut ved den til nå største og mest ambisiøse europeiske satsingen på forskning og innovasjon innen dyrehelse og dyrevelferd, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.
Veterinærinstituttet er med i 14 av de 17 ulike tre-årige prosjektene, eller Strategic Open Actions, som de kalles, og er dermed én av institusjonene som går inn med flest midler i partnerskapet.
– Dette er én av instituttets største og bredeste forskningssatsinger. Våre forskere er aktive innen initiativ på alt fra grunnforskning, for å forstå fiskens immunforsvar bedre, til nettverksbygging, samarbeid og overvåking, opplyser Karin Troell som er forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet.
– Vi legger store ressurser i dette. Aktiviteten i partnerskapet er helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag og bidrar til å styrke instituttets kapasitet og evne til å oppfylle dette. Gjennom partnerskapet knytter vi samtidig viktige kontakter med andre institutter og organisasjoner i Europa, noe som er ekstra viktig å ha i en raskt omskiftelig verden, understreker Karin Troell.
Hun presiserer samtidig at partnerskapet er i en startfase. Etter de tre årene skal prosjektene i satsingen munne ut i nye, målrettede og spissede utlysninger av forskningsmidler.
– På mange måter står vi nå i foajeen foran den første døren som leder videre inn. Vi er helt i starten, sier Troell.
Satsingen favner stort og inneholder nettverksbygging, forbedret overvåking, det å bygge kunnskapsplattformer, utvikle rask metodikk for risikovurdering, jobbe frem forbedrede diagnoseverktøy for smittsomme sykdommer, velferd og bærekraft, tiltak for bedre smittevern og vurdering av hvilken sosio-økonomisk byrde sykdommer påfører samfunnet.
Partnerskapet har også som mål å løfte folkehelsen og folkevelferden ved å bidra til samarbeid innen en Én helse – Én velferd.
Målene for EUP AH&W er i samsvar med European Green Deal og den tilhørende farm-to-fork-strategien for et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Det er anslått at partnerskapet, som er blitt lansert i år, til sammen innebærer en investering på 360 millioner euro eller omtrent 4,14 milliarder norske kroner over syv år. Omfanget av satsingen skal, utover å innlemme aktører innen dyrehelse og dyrevelferd, bidra til å styrke tverrsektoriell samarbeid og gi samfunnsmessig påvirkning.
På sikt vil dette kunne gi avkastning i form av økt bærekraft, trygg mat, sterkere matsikkerhet
Karin Troell, forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet
Partnerskapet er finansiert med 50 prosent midler fra Horisont Europa-midler. De resterende 50 prosent kommer fra partnerinstitusjonene i EUP AH&W, opplyser Veterinærinstituttet i pressemeldingen.
– På sikt vil dette kunne gi avkastning i form av økt bærekraft, trygg mat, sterkere matsikkerhet og en betydelig positv sosio-økonomisk effekt, mener Troell.
Hun mener Norge har mye å bidra med til partnerskapet, både med tanke på kunnskapen om akvakultur og den særstilling Norge har når det gjelder lavt bruk av antibiotika i dyreproduksjonen.
– Det vi gjør i partnerskapet bidrar til instituttets kunnskapsoppbygging. I forlengelsen av dette kan vi styrke dyrehelsen og dyrevelferden i Norge, fremhever forskningsdirektøren.