Styringsgruppe oppnevnt
Vil ha større andel norskproduserte råvarer i fôr til husdyr og fisk
Innen 2034 skal alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk komme fra bærekraftige kilder. En regjeringsoppnevnt styringsgruppe skal hjelpe til for å nå dette målet.
Per i dag hentes det for mye råvarer til fiskefôret fra utlandet, mener fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
– En bærekraftig produksjon av fôr, basert på mer norske råvarer, vil kunne redusere klimautslippene i matsystemene og styrke vår selvforsyningsgrad, mener hun.
I dag er andelen norskproduserte råvarer i fôr til oppdrettsfisk på bare 8 prosent. Regjeringen vil øke dette til 25 prosent innen 2034.
I kraftfôr til husdyr er målet å øke andelen fra 55 til 70 prosent, skriver departementene i en felles pressemelding.
– Vi skal øke selvforsyningsgraden i Norge. Mer norske råvarer i kraftfôret og mer grovfôr av god kvalitet vil være viktig for forsyningssikkerheten vår. Jeg ser fram til å få gode råd fra styringsgruppen om hvordan vi kan lykkes med dette, kommenterer landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).
Styringsgruppen skal jobbe ut 2026 og ledes av Nils Vagstad. Han har bred ledererfaring, blant annet som tidligere administrerende direktør i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Han har faglig bakgrunn i spørsmål knyttet til jordbruk, miljø og ressursforvaltning, og et stort engasjement for bærekraftig matproduksjon, ifølge de to departementene.
– Jeg er svært opptatt av bærekraft og mulighetene som ligger i samarbeid på tvers av blå og grønne næringer, og går inn i arbeidet med et stort engasjement.
Både fôrprodusenter, husdyrbønder og sjømatnæringa er representert i styringsgruppen (se faktaboks til høyre). Den skal sørge for at det tas hensyn til klima- og naturrelaterte problemstillinger, og bidra til å opprettholde trykket på regelverksutvikling og koblingen til sirkulærøkonomi i samfunnsoppdraget, understreker departementene i pressemeldingen.
Det er Norges forskningsråd som vil være sekretariatet og koordinere styringsgruppens arbeid med eventuelle ekspertgrupper. Det skal også arrangeres en årlig, nasjonal konferanse om bærekraftig fôr med deltakelse fra næring, forskning, forvaltning og andre relevante aktører.