Insektsdeig på menyen
Hey Planet er et alternativ til kjøttdeig som består av 30 prosent insekter, og 70 prosent planteprotein og andre råvarer fra planteriket.
I deigen brukes hele, knuste insekter. Produktutviklingen har tatt tre år, og var ferdig i sommer.
– Nå er vi klare for hele verden, erklærer forretningsutvikler Rasmus Sonne Heaton.
– Hvordan er responsen?
– Noen er skeptiske, andre er nysgjerrige. Vi ønsker å utfordre folk, sier han og forsikrer at deigen fra Hey Planet er trygg og kan brukes i absolutt alle retter der man før brukte kjøttdeig eller lignende produkter.
Hey Planet selges allerede i danske supermarkeder.
– Vi håper å snart kunne lansere også i Norge. Veldig snart, sier Rasmus Sonne Heaton.
– Alternativer til kjøttdeig er mest utbredt blant veganere. Dette er jo ikke vegansk – hvordan reagerer de?
– Vet du, våre største fans er faktisk veganere. Insekter er jo ikke veganske, men de er rike på blant annet B12-vitamin. De fleste veganere er det på grunn av hensynet til dyrevelferd, eller klima, og er opptatt av å få i seg de næringsstoffene de trenger. Og det kan vi gi dem. Mange veganere spiser faktisk dette, sier forretningsutvikleren, som selv egentlig er vegetarianer, men spiser både fisk, vilt – og insekter.
– Dette er The Wholy Grail, gliser han.
Fordelen til Hey Planet – i hvert fall foreløpig – er at de ikke har noen konkurrenter.
– Det finnes en produsent av insektsburgere i Østerrike, men de er ikke like gode på smak. Men vi vil gjerne ha flere konkurrenter. Det er plass til alle, tror han.
Å oppskalere insektsproduksjon er enkelt, og produksjonen setter lite klimaavtrykk.
Insektene Hey Planet bruker er Buffalo-biller, som ifølge produsenten smaker mye bedre enn sirisser.
– Planteingrediensene dere bruker er økologiske, men ikke insektene. Hvorfor det?
– Det går ikke. Det finnes ikke økologisk insektsproduksjon. Men bortsett fra det er vi så økologiske som mulig.