Økologisk jul:

Hos Rema 1000 Vinderen fant markedsrådgiver Cathrine Andersen i Økologisk Norge fersk økologisk ribbe, medisterkaker og julepølser. Ingen av de andre butikkene har noe av dette i sitt julesortiment.

Jakten på øko-ribben

Hva tilbyr dagligvarekjedene av økologiske julevarer? Vi tok en rundtur med Økologisk Norge og ble ikke bare imponert over hva vi fant.

Publisert Sist oppdatert

– Men med god kjennskap til produsenter, merkevarer og butikkens utvalg, er det fullt mulig for forbrukerne å innta et økologisk julemåltid fritt for sprøytegifter, oppsummerer markedsrådgiver Cathrine Andersen i Økologisk Norge, som var vår guide gjennom fem butikker innenfor ulike profiler på Oslos vestkant i siste halvdel av november.

Gir en pekepinn

Butikkene som ble besøkt var Meny Majorstuen, Coop Mega Vinderen, Rema 1000 Vinderen, Kiwi Slemdal og Extra Slemdal. Alle forretningene hadde fått mange ulevarer på plass, men det må tas forbehold om at enkelte produkter ikke hadde kommet inn ennå. Der vi lurte, spurte vi om varene var på vei inn.

Butikkene er ikke direkte sammenlignbare, både på grunn av konseptet og størrelsen. Mens Rema 1000 Vinderen er en relativt romslig ambassadørbutikk som skal ha inne alt fra Kolonihagen, er Kiwi på Slemdal av de mindre i kjeden. Likevel mener vi besøkene samlet gir en pekepinn om tilgjengeligheten i et område med god kjøpekraft og over middels interesse for økologisk mat.

Dårlig merking

Sjekken tok for seg en liste på 50 typiske juleprodukter i kategoriene frukt og grønt, ferskvarer, tørrvarer, meieriprodukter, frysevarer og drikke, satt opp av vår guide. Hun har god innsikt i hvilke leverandører som finnes innenfor økologisk og er mye rundt i butikker i kraft av å være prosjektleder for Smaken av øko i butikk.

– Noe vi bet oss merke i på rundturen, var hvor vanskelig det noen steder er å finne økologiske produkter i det hele tatt på grunn av mangelfull merking. Når man må lete med lykt og lupe etter økologiske varianter innen de ulike kategoriene, er det fort gjort å gi opp, fremholder Cathrine Andersen, som mener at Coop og Rema 1000 har en fordel med svært synlige emv-serier som Änglamark og Kolonihagen, som er lette for forbrukerne å identifisere i hyllene.

Mega best i frukt- og grønt

Av de 50 produktene på vår liste fant vi 34 hos Coop Mega, 28 hos Meny, 26 hos Extra, 19 hos Rema 1000 og åtte hos Kiwi.

Kategorien der det gjennomgående var mest økologisk å finne, var ikke overraskende frukt og grønt, der Coop Mega hadde 16, etterfulgt av Extra med 14 og Meny med 11. Kiwi kom sist med bare ett produkt.

– Det beste utvalget av økologisk frukt og grønnsaker finner du hos Coop Mega, også noe å tenke på for veganere, kommenterer Cathrine Andersen.

Økologisk til baksten

Minst økologisk var det generelt å finne i kategorier som fryst, der det kun var noen varianter av bær å finne i de fleste butikker, mens bare Rema 1000 hadde økologisk iskrem. Innenfor tørrvarer kom imidlertid Rema 1000 dårligst ut med bare ett produkt av åtte på sjekklisten, litt overraskende med tanke på bredden i Kolonihagen-serien ellers. Coop Mega hadde seks produkter, Meny fem, Extra fire og Kiwi to.

– Økologiske ingredienser til julebaksten er mulig å finne i både lavprisbutikker og supermarkeder. Coop har også ferdigbakte pepperkaker, sier Andersen.

Bare Rema har ribbe

10 produkter stod på sjekklisten i den viktigste kategorien i julen, nemlig ferskvarer. Rema 1000 var her best med seks produkter, Meny og Coop Mega hadde tre hver, og Kiwi og Extra ett. Rema 1000 kom godt ut på grunn av sine økologiske svineprodukter, som kjeden er alene om.

– Om man ønsker økologisk ribbe, julepølse og medisterkaker, er Rema 1000 stedet å handle, konstaterer Andersen.

Når det kommer til fisk, kunne ingen av butikkene tilby noe økologisk, med unntak av de små pakkene med skivet røkelaks fra Änglamark som vi fant hos Coop Mega. Økologisk kalkun var på vei inn i flere av kjedene.

Få produktene på torg

Konklusjonen er at den økologiske kunden må være ganske om seg for å få tak i alt av julemat de ønsker i økologisk versjon.

– Det er lurt å være tidlig ute med å handle inn julematen, for utvalget innenfor økologisk er begrenset. Et tips er å spørre i ferskvareavdelingen om de kan ta inn eller bestille hvis det er noe spesielt man er ute etter, sier Cathrine Andersen, og legger til:

– Økologisk Norge oppfordrer butikkene til å fremme også økologiske produkter, som de har inne hele året, på sine juletorg. Det gjelder blant annet dadler, fiken, mandler, mel, sukker og surkål.

Powered by Labrador CMS