Oppskriften for mer lokal mat og drikke
– Nok en gang faller det økologiske gjennom på områder det burde vært løftet
En trygg melding, som nok kunne vært mer konkret på tiltakssiden, mener Kari Marte Sjøvik i Økologisk Norge om regjeringens oppskrift for mer lokal mat og drikke. Hun ser både lyspunkter og svakheter i den nasjonale strategien.
Oppskriften for hvordan Norge skal nå målet om å øke produksjon og salg av lokal mat og drikke til 25 milliarder kroner innen 2035, er altså kommet.
– Det er vel og bra. En trygg melding, som nok kunne vært litt mer konkret på tiltakssiden, synes Kari Marte Sjøvik, fungerende daglig leder i Økologisk Norge.
Valg av lokale økologiske råvarer bør være svært interessant for offentlige innkjøpere som skal levere på miljø og klima
Kari Marte Sjøvik
– Det legges opp til at mange må gjøre mye for å nå målet. Rett og slett en dugnad, legger hun til.
– Vil også kunne gi økosalget et løft
For å ta det positive først: for Økologisk Norge er det gledelig at meldingen påpeker at regjeringen vil løfte lokalmat og økologisk i denne perioden, og ikke minst at økologisk har en viktig funksjon som spydspiss for den norske matproduksjonen, understreker Sjøvik.
– Det interessante er at regjeringen mener at økt omsetning av lokalmat også vil kunne gi økosalget et løft, ettersom så mange som 25 prosent av lokalmatprodusentene driver økologisk. Så det forventer vi også vil skje, poengterer Økologisk Norges fungerende daglig leder.
Organisasjonen er også enig i at økologisk matproduksjon og konvensjonell lokalmatproduksjon har en rekke felles utfordringer som små volum, lite effektive verdikjeder og tilgang til omsetningskanaler.
– For å løse noen av disse, er vi enige med regjeringen i at offentlige innkjøp kan være et godt tiltak for både lokalmat og økologisk, understreker Kari Marte Sjøvik.
Vekting av miljø- og miljøhensyn i anbud
Det finnes ingen grunn til at regjeringen ikke skal gå inn for et tallfestet mål for økologisk produksjon når de har det på lokalmat
Men hun er skuffet over at «det økologiske nok en gang faller gjennom på punkter hvor det burde vært løftet».
Det hun sikter til, er kravet om vekting av klima- og miljøhensyn ved offentlige innkjøp. De skal telle minimum 30 prosent i anbudskonkurranser.
– Her burde meldingen ha løftet at økologiske råvarer leverer nettopp på dette kravet. Derfor burde valg av lokale økologiske råvarer være svært interessant for offentlige innkjøpere som skal levere på miljø og klima, synes Sjøvik.
– Det løfter meldingen ikke, dessverre, poengterer hun.
Tallfestet mål for øko – nå
Økologisk Norge ser nå fram til at en revidert versjon av den nasjonale strategien for økologisk jordbruk legges fram i løpet av våren 2025.
– Nå er vi enda tydeligere på at vi må få klare, tallfestede mål for økologisk – på linje med målet om lokalmat. Det finnes ingen grunn til at regjeringen ikke skal gå inn for et tallfestet mål for økologisk produksjon når de har det på lokalmat. Ferdig snakka, understreker Kari Marte Sjøvik.