Offentlige innkjøp av lokalmat

Det er ingen overdrivelse å påstå at norsk lokalmat er i verdensklasse. Og da særlig norske oster som jevnlig plukker internasjonale priser som henger svært høyt.

Utvider høringsfristen om ny
lov om offentlige anskaffelser

Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å utvide høringsfristen for andre delutredning om ny lov om offentlige anskaffelser.

Publisert Sist oppdatert

Fristen var opprinnelig satt til 16. august, men er nå forlenget til 31. august, melder departementet. Den nye fristen skyldes at flere høringsinstanser har bedt om mer tid til å komme med innspill.

Blant dem er Kommunenes organisasjon (KS) som ba om en utvidelse av fristen til minst 1. oktober fordi mange kommuner ønsker å behandle forslagene fra andre delutredning lokalpolitisk. KS ble ikke hørt, men får likevel litt bedre tid på seg for å delta i høringsprosessen.

Blant høringsinstansene er også Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) gjorde norsk kommunalforvaltning offentlige innkjøp for i overkant av 287 milliarder kroner i 2022.

Det offentlige samlet kjøper varer og tjenester for hele 740 milliarder kroner i året (tall fra 2023). Enorme summer, med andre ord.

Viktig også for øko-produsenter

Som Økologisk24 har skrevet tidligere, er forslagene til nye anskaffelsesregler også interessant for produsenter av lokal og økologisk mat. Ansettelsesutvalget vil nemlig gjøre det lettere for det offentlige å gå til innkjøp av nettopp lokal og økologisk mat.

Daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ba i slutten av 2022 anskaffelsesutvalget om å vurdere endringer som sikrer at offentlige anskaffelser har en utforming og størrelse som gjør det mulig for lokale og regionale leverandører å delta i konkurransen om hele eller deler av offentlige oppdrag.

I tillegg ble utvalget bedt om å vurdere muligheten til å velge lokale og regionale leverandører, innenfor det EØS-rettslige handlingsrommet.

Powered by Labrador CMS