Kun 4.520 tonn av totalt innveide egg i 2023 var økologiske, nesten 10 prosent mindre enn året før.

Nedtur for økologiske egg i 2023 

Mens det går framover med både produksjon og omsetning av øko-melk, går det motsatt vei for økologiske egg, viser tall som Økologisk24 har hentet fra Animalias rapport «Kjøttets tilstand 2024». 

Publisert Sist oppdatert

I 2023 ble det veid inn i overkant av 4.500 tonn økologiske egg. Det er 9,6 prosent mindre enn i 2022. Totalt ble det veid inn 65.286 tonn med egg i 2023. Økologiske, norskproduserte egg utgjorde dermed  6,9 prosent av totalen.

Animalias kilde for sin oversikt i rapporten «Kjøttets tilstand 2024» er Landbruksdirektoratets rapport «Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer» som presenteres hver vår. 

Det totale antallet innveide egg har nesten ikke forandret seg de fem siste årene. I 2019 ble det registrert 65.721 tonn. I 2023 var det altså 65.286 tonn, snaue 65 tonn mer enn året før. 

Med andre ord: produksjonen an norske egg er nesten uforandret, selv om kundene de to siste årene opplevde at egg i perioder var utsolgt. Om tomme butikkhyller skyldtes for få eggprodusenter, for få leverte egg eller økt etterspørsel, skal være usagt i denne artikkelen. 

Bedrøvelig utvikling

Når det kommer til produksjonen av økologiske egg i Norge, er utviklingen heller trist. I 2019 ble det veid inn 4.920 tonn øko-egg, av totalt 65.721 tonn det året. Det betød en øko-andel på 7,5 prosent. 

Etter en økning til 5.364 tonn i 2020, noe som utgjorde 8,2 prosent av totalen, har produksjonen øko-egg falt hvert år etter det. I 2023 var den som nevnt nede på 4.520 tonn, noe som kun utgjorde 6,9 prosent av den totale norske eggproduksjonen som har holdt omtrent samme nivå i perioden 2019 til 2023.  

  

Powered by Labrador CMS