Nedtur for økologiske egg i 2023
Mens det går framover med både produksjon og omsetning av øko-melk, går det motsatt vei for økologiske egg, viser tall som Økologisk24 har hentet fra Animalias rapport «Kjøttets tilstand 2024».
I 2023 ble det veid inn i overkant av 4.500 tonn økologiske egg. Det er 9,6 prosent mindre enn i 2022. Totalt ble det veid inn 65.286 tonn med egg i 2023. Økologiske, norskproduserte egg utgjorde dermed 6,9 prosent av totalen.
Animalias kilde for sin oversikt i rapporten «Kjøttets tilstand 2024» er Landbruksdirektoratets rapport «Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer» som presenteres hver vår.
- LES OGSÅ: Det går framover med øko-melken
Les flere relaterte artikler om egg
Det totale antallet innveide egg har nesten ikke forandret seg de fem siste årene. I 2019 ble det registrert 65.721 tonn. I 2023 var det altså 65.286 tonn, snaue 65 tonn mer enn året før.
Med andre ord: produksjonen an norske egg er nesten uforandret, selv om kundene de to siste årene opplevde at egg i perioder var utsolgt. Om tomme butikkhyller skyldtes for få eggprodusenter, for få leverte egg eller økt etterspørsel, skal være usagt i denne artikkelen.
Bedrøvelig utvikling
Når det kommer til produksjonen av økologiske egg i Norge, er utviklingen heller trist. I 2019 ble det veid inn 4.920 tonn øko-egg, av totalt 65.721 tonn det året. Det betød en øko-andel på 7,5 prosent.
Etter en økning til 5.364 tonn i 2020, noe som utgjorde 8,2 prosent av totalen, har produksjonen øko-egg falt hvert år etter det. I 2023 var den som nevnt nede på 4.520 tonn, noe som kun utgjorde 6,9 prosent av den totale norske eggproduksjonen som har holdt omtrent samme nivå i perioden 2019 til 2023.
- LES OGSÅ: Trendy med økologisk og fet melk