Vinindustri

Svært mange vinprodusenter, både i Europa og andre verdensdeler, tilstreber i dag økologisk produksjon.

Økologisk og biodynamisk vin tar av

Flere og flere vinelskere plukker økologisk når de står foran hyllene. Vin er én av varekategoriene der veksten i økologiske produkter er størst, ifølge Vinmonopolet.

Publisert Sist oppdatert

Økologisk og biodynamisk vin har opplevd stor fremgang de seneste årene. Svært mange vinprodusenter, både i Europa og andre verdensdeler, tilstreber i dag økologisk produksjon, og publikum tar godt imot produktene, opplyser Vinmonopolet.

Økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin er alle laget av vindruer som er dyrket uten kjemiske plantevernmidler og kunstgjødsel. Produsentene følger også strengere regler for tilsetningsstoffer. 

Disse vinene finnes som rødvin, hvitvin, rosévin, musserende, perlende, dessertvin, aromatisert vin og sider.

Økologisk – uten syntetiske sprøytemidler

Økologisk vin er laget av druer som er dyrket uten syntetiske sprøytemiddel og kunstgjødsel. Produsenten følger strengere regler for tilsetninger, som for eksempel svovel. 

Økologisk vin er sertifisert av en offentlig godkjent kontrollinstans. Har man en økologisk sertifisering, er bruk av giftige og helseskadelige sprøytemidler og kunstgjødsel i vinmarken forbudt. 

Selv om regelverket for økologisk produksjon ikke tillater gift og syntetiske midler, kan man likevel bruke flere andre omdiskuterte preparater i vinmarkene.

Vinmonopolet

Formålet er å skape et sunt og levende jordsmonn, og legge til rette for et økosystem i og rundt vinmarken som styrker vinplantenes eget immunforsvar. Mange gjødsler derfor med kompost og lar gress og blomster vokse vilt i vinmarken, noe som tiltrekker seg nyttige insekter og bidrar til å øke det biologiske mangfoldet. 

Denne måten å kultivere vinmarkene på, er strengt tatt ikke noe nytt. Det er slik alle verdens vinmarker ble dyrket før industrielle metoder gjorde sitt inntog i landbruket, for omtrent 100 år siden. 

Selv om regelverket for økologisk produksjon ikke tillater gift og syntetiske midler, kan man likevel bruke flere andre omdiskuterte preparater i vinmarkene. 

På samme måte er reglene for hva man kan gjøre i vinkjelleren noe strengere enn for konvensjonell vinproduksjon, men også her kan man fortsatt bruke en lang rekke ulike justeringsteknikker og tilsetningsstoffer.

Biodynamisk følger strengere regler

Biodynamisk vin er også økologisk, men følger strengere regler. I tillegg bruker vinbonden naturlige preparater og kompost i vinmarken. I biodynamikken ser man vingården med alle dens dyr og planter som et eget økosystem. Vinbonden jobber derfor i harmoni med naturens egen livssyklus. 

Målet er å gjøre gården selvforsynt på alle områder, inkludert egen produksjon av frø, fôr, kompost og gjødsel, så langt det lar seg gjøre. Om høsten graves for eksempel kuhorn med fersk møkk ned i jorden, hvor de får ligge til våren kommer. 

Gjødselpreparater som lages av disse, styrker strukturen og pH-verdien i jordsmonnet, stimulerer til spiring og rotvekst, aktiviserer mikroorganismer og fremmer opptak av nitrogen i jordsmonnet. Dette bidrar igjen til nedbrytning av mineraler og kan forhindre økt saltinnhold i jordsmonnet. 

I biodynamisk vinproduksjon bruker vinbonden naturlige preparater og kompost i vinmarken.

Det benyttes også preparater laget av ulike planter, urter og mineraler, som minimerer sykdommer og sørger for en levende og fruktbar jord. 

Det er månefasene som er grunnlaget for den naturlige rytmen i den biodynamiske kalenderen, og bestemmer når de forskjellige behandlingene skal utføres. Det er slik bønder har organisert sitt arbeid i hundrevis av år, fordi det gir gode resultater. 

I biodynamisk vinproduksjon er reglene langt strengere enn i økologisk vinproduksjon

Vinmonopolet

Det er først i senere tid at man har satt den biodynamiske merkelappen på fremgangsmåten, skriver Vinmonopolet. I biodynamisk vinproduksjon er reglene langt strengere enn i økologisk vinproduksjon, men også her er flere tilsetningsstoffer tillatt, deriblant industrigjær. 

Vinene kan dessuten være hardt filtrert og tilsatt mye svovel. De mest kjente sertifiseringsorganene for biodynamisk vin er Demeter og Biodivin.

Naturvin  – hva er det?

Det finnes ikke noen etablert definisjon av begrepet, eller noe eget sertifiseringsorgan for naturviner. Naturvin defineres ofte som viner laget helt uten noen form for tilsetninger (heller ikke svovel), med minst mulig menneskelig inngripen og uten fatpreg.

Naturvin blir gjæret med den naturlige gjæren i druene og i vinkjelleren. Produsenter av naturvin tilsetter ikke gjær, enzym, syre eller sukker underveis og bruker minimalt med svovel.

Kilde: non dos, Vinmonopolet

Powered by Labrador CMS