Vinindustri

De økologiske druene høstes for hånd.

– Snart drives all vinproduksjon økologisk

– Nesten alle vinprodusenter vil drive økologisk om noen år, spår den franske vinbonden François Lurton fra Bordeaux.

Publisert Sist oppdatert

All produksjon hos François Lurton er økologisk. Sulfitt brukes ikke før helt i slutten av produksjonen. 

– Vi betaler bøndene mer for å drive økologisk, forteller han.

Han er født og oppvokst i Bordeaux, men begynte sin vinkarriere i Argentina. Lurton én av vinverdens store profiler og mannen bak en rekke suksessrike viner.

100 prosent økologisk i 2025?

– 50 prosent av totalinnkjøpet av druer er økologisk. Planen var å benytte 100 prosent økologiske druer i 2025, men det ser ut som vi må forlenge dette målet til 2030, sier  François Lurton. 

–  Vi har drevet 100 prosent økologisk i Chile siden 2000. Det er litt vanskeligere å få det til i Bordeaux, skyter han inn.

– Jeg tror nesten alle vinprodusenter kommer til å drive økologisk om noen år. 

Naturviner neste

Neste steg er Nature Wines, tror han. Naturviner.

Frankrike har allerede en sertifiseringsordning for Nature Wines. Ellers er trenden at konsumentene, særlig de yngre i Europa, ønsker lavere alkoholprosent og mindre tanniner, sier den franske vinbonden.

Midt i hjertet av Agly Valley, utenfor byen Maury i Roussillion, ligger vingården Mas Janeil. François Lurton har leid eiendommen i en årrekke, før han omsider fikk kjøpt den i 2008. 

Mas Janeils 35 hektar har meget godt jordsmonn, et rikt mikroklima og druer fra gamle vinstokker. De økologiske druene høstes for hånd.

Mas Janeil ble sertifisert økologisk i 2021.

Powered by Labrador CMS