Surdeigsbrød – laget i Norge, eller i utlandet?

Synspunkt

På tide med en opprinnelsesmerking av importerte bakervarer

Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor de kommer fra.

Publisert Sist oppdatert

I dagens samfunn blir bærekraft og kortreist mat stadig viktigere, og flere stiller seg spørsmålet: Hvor kommer maten vi spiser fra? 

Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor bakervarene kommer fra.

AgriAnalyse viste nylig en oversikt over at dagens kornvarer er fordelt med to tredjedeler utenlandsk mel og bakervarer, og kun en tredjedel basert på norske råvarer. Råk-ordningen medfører at lokale norske bakerier blir byttet ut med bake-off-avdelinger der frossenvarer fra utlandet overtar. 

Bare siden 1980 er antallet bakerier blitt halvert i Norge. De med store fryserom ser ut til å bli vinnere i denne kampen

Bare siden 1980 er antallet bakerier blitt halvert i Norge. De med store fryserom ser ut til å bli vinnere i denne kampen, men tallene bør bekymre både møller, kornhandlere og kornbønder i tillegg til norske bakerier.

Det er bra at det har blitt økt fokus på merking av råvarer på bakervarer den siste tiden. Ved å bruke 75 prosent norsk mel i brødet, kan man merke bakervarene med Nyt Norge-merket. 

I tillegg er det krav til å merke melet med opprinnelsesland hvis produktnavn eller merke fremviser flagg eller betegnelsen «norsk» – som for eksempel Norsk Fjellbrød.

For utenlandsk produserte bakervarer som importeres, varmes og selges i Norge, er det overhodet ikke krav til merking. Dette mener vi bør endres. 

Forbrukerne kan oppfatte et varmet produkt som nylaget og norsk, noe som kan være villedende. Når dette kan oppfattes som villedende, bør det være krav til at slik merking blir obligatorisk. 

Råvarer som kjøtt, frukt, grønt og sjømat skal obligatorisk merkes med opprinnelsesland. Dette bør også gjelde for importerte bakervarer. En korrekt merking gjør at forbrukerne kan ta opplyste og bevisste valg.

Forbrukerne fortjener lett tilgjengelig og korrekt informasjon på bakervarer, på samme måte som de får på kjøtt, sjømat og frukt og grønt. 

Mange forbrukere er opptatt av kvalitet og klimaavtrykk, og de ønsker å støtte det norske landbruket, norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og lokale bakerier. 

Det er grunn til å tro at opplyste forbrukere ville tatt andre valg enn de gjør i dag

Forbrukerrådet gjennomførte i 2021 en undersøkelse der 65 prosent av befolkningen ønsket opprinnelsesmerking av brød og bakervarer. 

Det er stor grunn til å tro at opplyste forbrukere ville tatt andre valg når de handler brød og bakervarer enn de gjør i dag:

  • For det første vil mange forbrukere vite om brødet de kjøper er laget av korn fra norske bønder og fra norske bakerier. 
  • For det andre er mange forbrukere opptatt av å ta miljø- og klimasmarte valg i hverdagen. 
  • For det tredje er mange forbrukere opptatt av å bidra til verdiskaping og utvikling av norske arbeidsplasser. Norske arbeidsplasser bidrar til verdiskaping i dette landet, i motsetning til produkter laget på fabrikker i utlandet.

Opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer blir derfor en viktig sak å løfte framover slik at forbrukere kan ta opplyste og bevisste valg. 

Powered by Labrador CMS