Coop Mega:

I øko-skapet på Coop Mega Metro kommer det snart norske økologiske sesonggrønnsaker. Inntil videre finnes blant annet norske øko-gulrøtter fra fjorårets sesong. Her med Henrik Svee, konstituert ass. kjedesjef i Coop Mega og frukt- og grøntansvarlig Camilla Torp.

Sparker i gang øko-sesongen

Økologiske gulrøtter, blomkål, brokkoli, nypoteter, salater, reddiker og grønnkål er blant de norske sesongvarene øko-kundene på Coop Mega Metro snart kan legge i handlekurvene sine.

Publisert Sist oppdatert

Coop Mega er best i norsk dagligvare når det kommer til salg av både økologisk frukt og grønt og økologiske varer totalt sett. Med en økologiandel på 3,7 prosent av kjedens totalomsetning ligger Coop Mega godt foran konkurrentene.

Vil ha mest mulig norsk

Kjeden har et sortiment med 6o økologiske varer innen frukt og grønt. Produktene som det selges mest av gjennom året er Änglamark bananer, Änglamark epler, Änglamark gulrot, Änglamark sitron og Änglamark urter. Gulrot er det største norske øko-produktet, men også urtene er norske året rundt.

– Hittil i år er ca. 9 prosent av all frukt og grønt vi selger økologisk, og trenden har vært økende de siste årene. Vi har som mål å ha mest mulig norske grønnsaker i sesong og det gjelder både økologisk og konvensjonell vare. Vi vil være ledende på norske råvarer, fremholder Henrik Svee, konstituert ass. kjedesjef i Coop Mega.

Gulrøttene først

Det ligger fremdeles noen av fjorårets norsk økologiske rotgrønnsaker i øko-skapet på Coop Mega Metro i Lørenskog i midten av mai. Det meste er imidlertid import.

– Våre kunder er opptatt av at varene skal være norske i sesong, og det gjelder også økologisk. Så vi håper vi får inn så mye som mulig fremover. Noe kommer før sommeren og noe til høsten, sier frukt- og grøntansvarlig Camilla Torp.

De økologiske norske sesongvarene kan forvente å få spesiell oppmerksomhet når de ankommer butikken, lover den assisterende kjedesjefen i Coop Mega.

– Vi følger årshjulet og da er det naturlig å ha økologisk i fokus når det kommer. Økologiske sesongvarer får ofte god plass i butikken og selger veldig godt. Vi har eksponering på bord ute i avdelingen som skifter hver uke, fremholder han.

Det er de nye norske øko-gulrøttene som er det første som vil få oppmerksomhet i butikkene fremover. Blomkål og brokkoli kommer etter hvert, samt ulike varianter av småpoteter.

Reddiker og grønnkål

Rosnes Gårdsdrift i Sande i Vestfold dyrker økologiske frilandsgrønnsaker på i underkant av 1300 mål for Coop, og er den viktigste leverandøren av økologisk grønt. Reddiker og grønnkål er blant det første som vil dukke opp i butikkene fra Rosnes, av totalt rundt 20 ulike sorter som leveres til Änglamark-serien i løpet av sesongen.

– Jeg regner med at reddiker er klare etter St. Hans, men i gang før 1. juli. Men det er helt avhengig av været vi får i mai og juni. Første hold med grønnkål er plantet og vi håper vi kan begynne å høste i slutten av juni. Også her er det været som bestemmer hvor raskt veksten går, fremholder Per Erik Rosnes, som er godt i gang med våronn også med sorter som kommer i butikk senere.

Salatene kommer

Per Erik Rosnes på Rosnes Gårdsdrift i Sande er klar for en ny sesong med produksjon av øko-grønnsaker til Coop. Bildet er fra squash-åkeren og litt senere på sesongen i fjor.

Tilgangen på økologiske salater har vært vanskelig så langt i år, ifølge Henrik Svee, men på Hørte Gård i Sylling er det full aktivitet på jordene.

– Her i Sylling har vi gjennomført en fin vår og veksten i åkrene er bra. Vi forventer å være i gang helt i starten av juni, opplyser Anders Hørthe, som er leverandør av økologiske salater til Coop Mega.

– Økologiske varer vokser noe senere enn andre varer, men vi starter som planlagt og det ser ut til å bli kontinuitet i tilførslene. De første salatene er Crispi- og Hjertesalat, samt en miks bladsalat. Isbergsalaten kommer i butikk ca. 13. juni, sier Hørthe, som også leverer en rekke andre øko-produkter til ulike dagligvarekjeder utover i sesongen.

Powered by Labrador CMS