NM i kjøtt:

Kolonihagen Svinekam med salvie er å finne i alle Rema 1000 sine butikker i hele landet.

Svinekam ble beste øko-produkt

Kolonihagen Svinekam med salvie ble kåret til det beste økologiske kjøttproduktet under Norges-mesterskapet i kjøttprodukter 2021.

Publisert Sist oppdatert

–Vi syns det er hyggelig at produktet får denne oppmerksomheten. Det er også hyggelig å få tildelt sølv i kategorien for delikatessepålegg, sier kategorisjef Trond Morten Helgesen i Rema 1000.

«Gammeldags» håndverk

Det var i november i år at Kolonihagens økologiske påleggsprodukter Kokt skinke og Bøkerøkt skinke fikk følge ut i butikk av Svinekam med salvie. Sistnevnte er ifølge Rema 1000 laget av renskåret svinekam av høy kvalitet med god marmorering som gir et saftig og smakfullt pålegg. Pålegget er uten tilsatt nitritt og tilsetningsstoffer.

– Dette er et produkt uten tilsetningsstoffer, et produkt som krever mer av produsenten Sørlandskjøtt, et mer «gammeldags» håndverk. Jeg mener det er både det mest gammeldagse produktet og det mest moderne kjøttpålegget. Forbrukere har mer fokus på tilsetningsstoffer i 2021, de vil ha så få som mulig, fremholder Helgesen.

Godord fra dommerne

Av 550 påmeldte produkter til NM i kjøttprodukter var det denne gang seks økologiske, alle fra de to bedriftene Jens Eide og Sørlandskjøtt. Dette var, foruten påleggsprodukter, økologisk medisterkake, ribbe og urøkt julepølse.

Vinneren av Beste økologisk 2021 ble det økologiske produktet dommerne ga flest poeng under bedømmingen. Det ble Kolonihagen Svinekam med salvie, som også fikk sølv i klassen delikatesseprodukter.

– Dommerne har beskrevet produktet som et meget pent pålegg med god kryddersmak og saftighet i møre skiver, opplyser Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), som står som arrangør av konkurransen.

Nye bønder kommet til

Svinekjøttet i Kolonihagen Svinekam med salvie kommer fra griser som har levd et godt liv i Andebu. Alle grisebønder som leverer råvarer til Kolonihagens produksjon er sertifisert med Dyrevernmerket.

– Har dere nok råvarer til ytterligere vekst med produkter av økologisk svin?

– I år har to nye bønder begynt å levere til konseptet og i 2022 vil det gi god effekt på råstofftilførselen. Det er hyggelig at flere og flere bønder ønsker å levere til konseptet. Produsentene ønsker å produsere økologisk og med god dyrevelferd, sier Helgesen, som tror prisen som årets beste økologiske produkt vil bidra positivt til salget av Svinekam med salvie, som er å finne i alle Rema 1000-butikker i hele landet.

Flere kjøper øko-pålegg

– Vi kommer over nyttår til å merke produktet med NM-vinner. Det er et bevis på at dette er et godt produkt. Det er også merket med Dyrevernmerket og Debio, sier han.

– Hvordan har salgsutviklingen vært for Kolonihagens økologiske påleggskinker siden oppstarten i 2018?

– I starten gikk det mindre ut av butikk enn det vi ønsket, det var nye produkter fra et nytt merke i en kategori med stor konkurranse. Men flere og flere har begynt å kjøpe produktene og nå har vi en god rullering og er i perioder tom for varer. Det er derfor positivt å komme inn med et pålegg av kam. Det vil ikke kannibalisere på råstoff som går til skinke, understreker Trond Morten Helgesen.

Mer øko til våren

Svein-Erik Eide har håp om at flere økologiske produkter blir påmeldt til neste års NM i kjøttprodukter. Da står andre typer kjøttprodukter i søkelyset.

– Til våren skal det kåres Norges beste grillmat og spekemat. Det er ofte mer økologisk da, særlig innen spekemat. Men selv med spekemat er det sjelden påmeldt mer enn 20 økologiske produkter i konkurransen, fremholder Eide.

Powered by Labrador CMS