Gallakveld med ti utdelinger
Vinnerne av Matprisen 2024 er kåret
Hanen, næringsorganisasjonen for virksomheter som driver med bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske, har sikret seg Matprisen 2024. Det er Debio som står bak den.
Med prisutdelingen hedrer Debio enkeltmennesker og organisasjoner som jobber for mer bærekraftige løsninger i den norske matbransjen – fra jordbruk og fiske til grossistleddet og butikk.
Årets utdeling var den ellevte i sitt slag og ble gjennomført på Sentralen i Oslo til fullsatt sal med et spent og glad publikum, skriver Matprisen 2024 og Debio i en pressemelding.
Matprisen var den første prisutdelingen i Norge som satte bærekraft og økologi på agendaen. Siden 2014 har den arrangert årlige prisutdelinger og møteplasser for mennesker med et engasjement for nettopp dette.
Matprisen, hovedprisen, er en pris for dem som formidler positivt om bærekraftig matproduksjon. Og det var Hanen, næringsorganisasjonen for virksomheter som driver med bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske, som sikret seg den. Vinneren markerer i år sitt 25 årsjubileum.
I sin begrunnelse trakk juryen fram at Hanen var en aktør som selv løftet andre og gjorde folk mer bevisste på kvalitetene i norsk matproduksjon:
«Veien fra dem som lager til dem som spiser maten, kan være så uendelig lang. Årets vinner er en av dem som knytter det hele sammen. Ved å skape stolthet og engasjement rundt lokale håndverkspraksiser, den stedegne maten og drikken, og kultur- og naturlandskapet rundt oss, gjør vinneren oss alle mer klar over hva vi faktisk har.»
– Vi som bønder møter et stort ansvar og har en viktig oppgave i å forvalte oppgaver inn i framtiden, sa Katrine Huseby fra Huseby gård etter å ha vunnet den nyopprettede prisen Årets råvareprodusent.
Juryen ga de økologiske grønnsaksprodusentene fra Vestfold særlig ros for at de ser at miljøet er premisset også for annen bærekraft.
Sentralt i prisutdelingen sto et måltid som ble kuratert av en håndfull engasjerte kokker rundt temaet «å ta vare på». Disse var følgende:
- Aleksander Vartdal og Johan Laursen fra Thon
- Tom Victor Gausdal og Natalja Pogost fra Hitchhiker
- Máret Rávdná Buljo (reineier og ekspert på tradisjonell samisk mat)
- Kia Vulgaris (bybonde og ansvarlig for matserveringen på Øyafestivalen)
- Ann Kristin Møsth Wang og Leif Magne Grastveit fra Matvalget. Matvalget jobber for å øke andelen bærekraftig og økologisk mat i offentlige og private storkjøkken.
Aleksander Vartdal fortalte stolt at matarrangementet er tildelt Debios serveringsmerke i gull, og poengterte:
– Vi må bruke ressursene. Vi må ta vare på det vi har.
Gode råvarer – og gode mennesker
Flere av vinnerne la vekt på betydningen av gode råvarer og de menneskelige ressursene vi har rundt oss. Mange var samstemte om at samarbeid er nøkkelen. Eller slik Anne Irene Myhr, leder i Norges bondekvinnelag og vinner av Årets formidler, uttrykte det:
– Vi utvikler oss mest i møte med hverandre.
Også fremtidige generasjoner og deres livsvilkår ble trukket fram av flere på scenen, blant annet styremedlem Selje Lyngset.
– Barna skal ta over denne jorda. Skal det være noe å ta over, trenger vi de personene og organisasjonene som i dag gjør sitt for å fremme økologisk og annen bærekraftig produksjon, foredling og servering av mat og drikke, sa hun og understreket at juryen mener at både nominerte og vinnerne tråkker opp noen av stiene på veien til mer bærekraftige løsninger.
Skal det være noe å ta over, trenger vi de personene og organisasjonene som i dag gjør sitt for å fremme økologisk og annen bærekraftig produksjon, foredling og servering av mat og drikke
Selje Lyngset
Prisen Årets utfordring gikk til Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Prisen er en oppfordring fra juryen til å hjelpe resten av Norge i å velge mer økologisk, mer lokalt og mer klima- og miljøvennlig.
Under prisutdelingen meldte direktoratet friskt at det tok utfordringen og gledet seg til å gjøre det enklere for store og små innkjøpere å ta mer bærekraftige matvalg, en beskjed som sørget for stor applaus fra salen, heter det videre i pressemeldingen.
Økologisk24 har den siste tiden skrevet en rekke artikler om offentlig innkjøp av mat, som ett av de mest sentrale virkemidlene for å få økt produksjon og omsetning av norsk økologisk mat.
Lov om offentlige anskaffelser er under endring. Lovforslaget har vært på høring, og Stortinget skal komme med vedtak i løpet av vårparten.
KokkeKarlas stipend gikk til Benedicte Jørgensen. Hun ønsket seg blant annet faglig fordypning i fisk som råvare og søkte om et stipend til å reise til Japan.
Juryen mente at «gamlelandet vil ha glede av kompetansen mottakeren vil tilegne seg på denne reisen» og gratulerte henne med stipendet.
Under prisutdelingen kom juryleder Trond I. Qvale med oppfordringen til å se forbi hverdagens bekymringer og heller erkjenne hva som virkelig betyr noe.
– I en dyrtid blir man lett seg selv nærmest, men de negative konsekvensene av et matsystem med mye matsvinn, lange forsyningslinjer og lite hensyn til dyr og jordeliv venter ikke på bedre tider. Det må være en helhet i hvordan vi forvalter ressursgrunnlaget vårt og det vi spiser, sa han.
- LES OGSÅ: De nominerte til Matprisen 2024 er klare