
Foreslå dine kandidater
Hvem vinner Matprisen i år?
Det er igjen på tide å foreslå kandidater til den gjeve prisen. Også for KokkeKarlas stipend. Fristen er 18. april, men hvorfor vente til det?
Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og andre som bryr seg om bærekraftige måltider.
Hvert år samles fagjuryen for å vurdere personer og bedrifter som har skilt seg ut i positiv retning – med kreativitet og nyskaping for at maten vi spiser er mer miljø- og naturvennlig.
Matprisen ble etablert i 2014 og arrangeres av Debio Marked, med støtte fra aktører fra matbransjen.
I år håper vi å få mange gode forslag til kandidater fra offentlig sektor. Det skjer mye positivt på kommunale og statlige storkjøkken.
Arnt Steffensen, juryleder
Matprisen var den første prisutdelingen som ikke bare satte smak, men også økologi og bærekraft på agendaen. Den har i over et ti-år hedret de som går foran innen formidling, produksjon eller servering av mat, framhever Debio Marked.
De nominerte vil bli annonsert i løpet av høsten, og vinnerne kåret under prisutdelingen i Oslo 10. november.
- Her kan du foreslå dine kandidater digitalt.
Siden 2019 har Matprisen også stått for tildelingen KokkeKarlas stipend. Det går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur, opplyser Debio Marked.
Og her er årets kategorier:
- Matprisen
- Årets råvareprodusent (hav/land)
- Årets produsent (produkt)
- Debioprisen
- Årets kjøkken
- Årets storkjøkken
- Årets salgskanal
- Årets formidler
- Årets utfordring
– I år håper vi å få mange gode forslag til kandidater fra offentlig sektor. Det skjer mye positivt på kommunale og statlige storkjøkken. Det ville derfor være fint om Matprisen kunne bidra til å synliggjøre dette, sier Arnt Steffensen som er juryleder i år.
Flere bærekraftige måltider, takk!
Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.
Bærekraftige måltider er:
- laget fra bunnen av
- med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn
- sesongbasert
- med bevisste valg av kjøtt og sjømat
- med fokus på å redusere matsvinn
- med økologiske råvarer.
Det var Hanen, næringsorganisasjonen for virksomheter som driver med bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske som sikret seg Matprisen 2024.