Det var skralt med norskproduserte, solgte øko-epler i fjor.

Omsetningstall og øko

Bama solgte 6.300 tonn med norske epler i fjor. Kun 15 av dem var økologisk produsert i Norge

I 2023 solgte Bama 6.300 tonn med norske epler. 448 tonn var økologiske, og kun 15,2 tonn av disse igjen var øko-produsert i Norge, opplyser frukt- og grøntgrossisten på spørsmal fra Økologisk24.

Publisert Sist oppdatert

Fjoråret ble en rekordsesong for norske epler, opplyste Bama i slutten av august og spådde at også 2024 kommer til å blir et godt eple-år. Samtidig publiserte engroshandleren salgstall for 2023.

Bama er Norges ledende selskap innen frukt og grønt, og Gartnerhallen, med sine 1.030 norske produsenter, er grossistens viktigste samarbeidspartner. Dagligvarekjeden Norgesgruppen er Bamas største eier. 

I fjor solgte Bama totalt 6.300 tonn med epler. Da er importeplene ikke tatt med. Økologisk24 spurte om separate øko-tall for eplene og fikk dem.

I 2023 solgte selskapet totalt 448 tonn med økologiske epler. Det utgjør rundt 7,1 prosent av det totale eplesalget på 6.300 tonn med norske epler. Av nevnte 448 tonn med økologisk produserte epler var kun 15,2 tonn dyrket her til lands. 

Det betyr at i underkant av 433 tonn med økologiske epler er blitt importert til Norge.

«Vi regner med at totalsalget for inneværende år vil bli det samme, men at norskandelen her vil øke noe», opplyser kommunikasjonsavdelingen i Bama.

– Det er viktig for oss å øke den totale norskandelen på epler, men vi arbeider også med å bygge den økologiske merkevaren videre. Noen av tiltakene her er blant annet å stoppe importen av økologiske epler i norsksesongen og ha egne forpakninger på de norske økologiske eplene, skriver Anne Victoria Frogner, senior kommunikasjonsrådgiver i Bama Gruppen, til Økologisk24.

Noen av tiltakene er blant annet å stoppe importen av økologiske epler i norsksesongen og ha egne forpakninger på de norske økologiske eplene

Bama Gruppen

I et debattinnlegg i Økologisk24 i april i år skrev Kari Marte Størvik, prosjektleder i Landbrukets Økoløft, om den norske øko-andelen av solgt frukt:

«Av de til sammen 100 tonn med norskproduserte økologiske plommer og epler som ble levert til fruktlageret i 2023, ble bare 15 tonn solgt som økologiske varer i butikk. Det betyr at hele 85 tonn toppkvalitet økologisk frukt ble solgt som konvensjonell vare, og at både butikkene og bøndene som hadde dyrket frukta dermed fikk dårligere betalt enn de skulle ha fått.»

Kronikken finner du her:

Powered by Labrador CMS