
Tall for 2024
Pen økning – flere går for økologisk melk
Melk ser ut til å bli trendy igjen. Øko-melk også, viser tall for 2024 som Økologisk24 har hentet inn fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk).
Økologisk hvit søtmelk, altså helmelk, lettmelk og skummet melk, økte i fjor med respektable 11,8 prosent, sammenlignet med 2023.
– Veksten skyldes nok først og fremst at flere forbrukere vil ha mat og drikke som oppfattes som ekte, naturlige og rene produkter – og ikke ultraprosessert, forklarer Stine Wickmann, kommunikasjonsrådgiver i Melk.
– Selv om vanlig hvit melk ikke er ultraprosessert, velger nok noen økologisk melk fordi den oppfattes som enda mer naturlig, og mange mener den smaker bedre, sier hun til Økologisk24.
– All melk er sånn sett like lite bearbeidet, men helmelk gir mange følelsen av hakket mer naturlig god melkesmak, framhever Stine Wickmann.
Det har vært en jevn vekst i hvit søtmelk fra 2010 til 2019. Etter det har
den holdt seg relativt stabil, men igjen fått en vekst fra 2023 til 2024.
Øko-melk 6 prosent av totalen
Til tross for den markante prosentmessige økningen utgjør økologisk melk en relativt liten andel av hvit søtmelk totalt i Norge – 6,0 prosent.
– Det kommer nok av at den konvensjonelle (ikke økologiske) melken i Norge også har veldig høy kvalitet, det vil si at forskjellen er liten, mener kommunikasjonsrådgiveren.
– Forskjellen mellom økologisk og konvensjonell melk kan være større i andre land.
- LES OGSÅ: Meieriprodukter tilbake for fullt i 2024