
Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV)
Fortsatt ingen dato for når Pollestad legger fram den reviderte øko-strategien
SVs Kari Elisabeth Kaski spurte landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) om når han vil legge fram den reviderte nasjonale strategien for økologisk landbruk som han hadde lovet for 2024. Og om den vil inneholde måltall for økologiske produksjon og omsetning.
I Jordbruksoppgjøret 2022 ble avtalepartene enige om å gjennomføre en midtveisevaluering av «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018 til 2030».
Den skulle skje i lys av markedsutviklingen, i løpet av 2023.
«Hensikten med evalueringen er å få en vurdering av resultater og virkninger så langt i perioden og en anbefaling om eventuelle tilpasninger for å nå målene», skrev Landbruksdirektoratet på sine nettsider.
Det var Oxford Research som sto for midtveisevalueringen som er formulert i rapporten «Gode intensjoner – lite handling».
I forbindelse med behandlingen av «Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket» heter det blant annet i vedtak 567:
«Stortinget ber regjeringen revidere strategien for økologisk landbruk i 2024.»
- Selve stortingsmeldingen (Meld. St. 11 (2023-2024)) kan du lese HER.
På spørsmål fra Økologisk24 i midten av september om hvor langt regjeringen er kommet med revideringen av den nasjonale strategien, svarte Landbruks- og matdepartementet noe kryptisk:
«Som varslet jobber departementet med revideringen nå i 2024, med sikte på at den reviderte strategien skal gjelde i 2025.»
Store deler av forbruket av økologisk mat er i dag dekket av import, også varer det er mulig å produsere i Norge. Det er fortsatt en utfordring å etablere effektive verdikjeder for sentrale økologiske produksjoner.
landbruks- og matminister Geir Pollestad
I Landbruks- og matdepartementets forslag til statsbudsjett for 2025 ligger det en oversikt over Stortingets anmodnings- og utredningsvedtak for perioden 2023/2024 (sidene 27 ff., red. anm.).
Her lyder formuleringen annerledes.
Der heter det nemlig at «Landbruks- og matdepartementet arbeider med å revidere strategien, med sikte på at den tek til å gjelde i løpet av våren 2025, og regjeringa vil komme tilbake til Stortinget på eigna måte».
Og det er denne setningen som fortsatt gjelder. Landbruks- og matministerens skriftlige svar på Kari Elisabeth Kaskis spørsmål før helga tyder i alle fall på det.
Presise spørsmål, ikke fullt så presise svar
Spørsmålene Kari Elisabeth Kaski stilte, var presise.

«Når vil statsråden legge fram en revidert strategi for økologisk landbruk som Stortinget bad om skulle komme i 2024, og planlegger regjeringen å legge fram noen konkrete målsettinger for økologisk produksjon i den reviderte strategien?»
Det første spørsmålet ble besvart slik:
«Som varslet i statsbudsjettet 2024–2025 vil revidert strategi bli lagt fram våren 2025. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om saken på høvelig måte. Landbruks- og matdepartementet arbeider nå med å revidere strategien.»
Kaskis andre spørsmål, altså om den reviderte øko-strategien kommer til å inneholde konkrete måltall, forble ubesvart, men svaret ble likevel informativt:
«Arbeidet med utvikling av økologisk jordbruksproduksjon i Norge bygger på Nasjonal strategi for økologisk jordbruk fra 2018. Den har tre innsatsområder:
- kunnskap og kompetanse
- tilrettelegge for økologisk produksjon
- utvikling av en effektiv verdikjede.
Økologisk matproduksjon er en del av matmangfoldet og en spydspiss for utvikling av bærekraftige produksjonsløsninger.
I Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket (Meld. St. 11 (2023–2024)) blir det understreket at et viktig element i strategien for økt selvforsyning er å arbeide med markedsrettet tiltak mot forbrukere som etterspør mat i ulike kategorier og prisklasser, inkludert økologisk mat.
Store deler av forbruket av økologisk mat er i dag dekket av import, også varer det er mulig å produsere i Norge. Det er fortsatt en utfordring å etablere effektive verdikjeder for sentrale økologiske produksjoner.»