Lovende utvikling: Det har vært en jevn vekst i omsetningen av hvit søtmelk fra 2010 til 2019. Etter det har den holdt seg relativt stabil, men igjen fått en vekst fra 2023 til 2024, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.

Tall for 2024

Pen økning – flere går for økologisk melk

Melk ser ut til å bli trendy igjen. Øko-melk også, viser tall for 2024 som Økologisk24 har hentet inn fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk). 

Publisert Sist oppdatert

Økologisk hvit søtmelk, altså helmelk, lettmelk og skummet melk, økte i fjor med respektable 11,8 prosent, sammenlignet med 2023. 

– Veksten skyldes nok først og fremst at flere forbrukere vil ha mat og drikke som oppfattes som ekte, naturlige og rene produkter – og ikke ultraprosessert, forklarer Stine Wickmann, kommunikasjonsrådgiver i Melk. 

– Selv om vanlig hvit melk ikke er ultraprosessert, velger nok noen økologisk melk fordi den oppfattes som enda mer naturlig, og mange mener den smaker bedre, sier hun til Økologisk24. 

– All melk er sånn sett like lite bearbeidet, men helmelk gir mange følelsen av hakket mer naturlig god melkesmak, framhever Stine Wickmann. 

Det har vært en jevn vekst i hvit søtmelk fra 2010 til 2019. Etter det har den holdt seg relativt stabil, men igjen fått en vekst fra 2023 til 2024.

Øko-melk 6 prosent av totalen

Til tross for den markante prosentmessige økningen utgjør økologisk melk en relativt liten andel av hvit søtmelk totalt i Norge – 6,0 prosent. 

– Det kommer nok av at den konvensjonelle (ikke økologiske) melken i Norge også har veldig høy kvalitet, det vil si at forskjellen er liten, mener kommunikasjonsrådgiveren. 

– Forskjellen mellom økologisk og konvensjonell melk kan være større i andre land.

Powered by Labrador CMS