
Ny matsvinnlov
Prisen på mat nær utløpsdato må kuttes
Kiosker og butikker blir pålagt å sette ned prisene på mat som er ferd med å gå ut på dato, hvis regjeringens lovforslag går gjennom. Priskuttet må også markedsføres aktivt overfor kundene.
– Det er sunn fornuft at god mat skal i magen og ikke i søpla, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Han lanserte før helga et nytt lovforslag som har til formål å få ned matsvinnet her i landet. Loven skal gjelde for virksomheter som produserer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge.
Les flere relaterte artikler
-
Myten om frosne grønnsaker som er vanskelig å blitt kvitt
-
Slik påvirkes du og jeg av EUs nye regler for innpakning av mat
-
Vil ha innspill til miljømerking av musikkfestivaler og idrettsarrangement
-
Grønnfarging av poteter i butikken fører til matsvinn, men det finnes hjelp
-
Flere hotellgjester vil ha økologisk til frokost
Må donere overskuddsmat
Den inneholder blant annet følgende:
- Krav om at dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato.
- Krav om at matindustrien og grossistene skal iverksette tiltak for å donere overskudd av næringsmidler der det er praktisk mulig.
- At private og offentlige virksomheter som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler, skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger og tiltak for å redusere matsvinnet.
Loven, sammen med revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, vil kunne bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, ifølge Nils Kristen Sandtrøen.
– Å redusere matsvinn er høyt prioritert av regjeringen, og den nye matsvinnloven inneholder flere krav som skal bidra til dette. Dette er en milepæl i arbeidet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, mener landbruks- og matministeren.
- Her kan du lese forslaget til det som skal bli Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn.