Regjeringen vil blant annet lovfeste kravet om synlig markedsføring for varer som nærmer seg utløpsdatoen.

Ny matsvinnlov

Prisen på mat nær utløpsdato må kuttes 

Kiosker og butikker blir pålagt å sette ned prisene på mat som er ferd med å gå ut på dato, hvis regjeringens lovforslag går gjennom. Priskuttet må også markedsføres aktivt overfor kundene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er sunn fornuft at god mat skal i magen og ikke i søpla, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Han lanserte før helga et nytt lovforslag som har til formål å få ned matsvinnet her i landet. Loven skal gjelde for virksomheter som produserer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge. 

Må donere overskuddsmat

Den inneholder blant annet følgende:

  • Krav om at dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato.
  • Krav om at matindustrien og grossistene skal iverksette tiltak for å donere overskudd av næringsmidler der det er praktisk mulig.
  • At private og offentlige virksomheter som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler, skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger og tiltak for å redusere matsvinnet.

Loven, sammen med revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, vil kunne bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, ifølge Nils Kristen Sandtrøen.

– Å redusere matsvinn er høyt prioritert av regjeringen, og den nye matsvinnloven inneholder flere krav som skal bidra til dette. Dette er en milepæl i arbeidet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, mener landbruks- og matministeren.

Powered by Labrador CMS