FNs bærekraftsmål forplikter Norge til å halvere dagens matsvinn per innbygger innen 2030. Matsvinnloven skal være redskapet som sørger for å nå dette målet. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Landbruks- og matdepartementet

Utvider høringsfristen for ny matsvinnlov

Landbruks- og matdepartementet er blitt bedt om å utvide høringsfristen for ny matsvinnlov. Den nye sluttdatoen for å levere innspill er nå 3. februar.

Publisert Sist oppdatert

Den opprinnelige høringsfristen var 20. januar, noe som betyr at høringsinstansene har fått to nye uker på seg til å formulere sine synspunkter rundt matsvinn.

Krav til grossist og matindustri om å donere mat som ikke blir solgt, og nedprising av mat som nærmer seg holdbarhetsdato, er to av mange tiltak som det regjeringsutnevnte matsvinnutvalget kom fram til.

Forslaget til den nye matsvinnloven, eller Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn som den heter, tar utgangspunkt i rapporten.

Loven skal føre til bedre ressursutnyttelse i verdikjeden for mat ved å forebygge og hindre at mat går ut av verdikjeden. Det foreslås at den skal gjelde for alle offentlige og private virksomheter som produserer, distribuerer, omsetter eller serverer næringsmidler i Norge.

FNs bærekraftsmål forplikter Norge til å halvere dagens matsvinn per innbygger innen 2030. Matsvinnloven skal være redskapet som sørger for å nå dette målet.

Regjeringens opprinnelige plan var at Stortinget skulle behandle forslaget til matlov i løpet av vårsesjonen.

– Redusert matsvinn er bra både for folks økonomi, klimaet og utnyttelse av ressurser, kommenterte landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) da lovforslaget ble sendt ut på høring 11. desember, mens det var jubel hos Framtiden i våre hender.

– Etter åtte års press på matbransjen har vi endelig fått en lov som kan redusere matsvinnet i Norge, sa leder Anja Bakken Riise, mens daværende klima- og miljøminister Tore Sandvik (Ap) minnet om følgende:

– Når vi kaster mat, sløser vi med ressurser. Samtidig bidrar vi til store klimagassutslipp. Matsvinn står for nesten 10 prosent av klimagassutslippene i verden.

Powered by Labrador CMS