En egen matkastelov skal få oss til å kaste mindre mat, tror regjeringen. Forslaget skal presenteres for Stortinget på vårparten neste år.

Forslag til statsbudsjett for 2025

Regjeringen foreslår egen matkastelov

Støre-regjeringen vil legge fram forslag til matkastelov i løpet av våren 2025. Dessuten skal bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn styrkes, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med matbransjen har regjeringen som mål å halvere det nasjonale matsvinnet innen 2040. Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, som ble inngått i juni 2017, har fram til nå vært hovedgrepet for å få til det

Dette er en avtale mellom myndighetene og private bransjeaktører hvor partene forplikter seg til å redusere svinn av spiselig mat i alle ledd.

Bransjeavtalen bidro til at matsvinn i Norge ble redusert med 10 prosent mellom 2015 og 2020. I hovedrapporten fra 2020 om reduksjon av matsvinn finner du blant annet egne tall over matsvinn i både jordbrukssektoren, matbransjen, offentlig sektor og husholdninger i Norge.

Nå skal altså arbeidet mot matsvinn styrkes. Regjeringen vil nemlig legge fram et forslag til egen matkastelov for Stortinget. Det skal skje i løpet av våren, opplyser Landbruks- og matminister Geir Pollestad i forbindelse med framleggelsen av forslag til statsbudsjettet for neste år. 

Forslaget tar utgangspunkt i rådene som Matsvinnutvalget la fram i en rapport i januar i år. Det var Petter Haas Brubakk fra NHO Mat og Drikke som ledet utvalget.

I forslaget til nytt statsbudsjett går regjeringen også inn for å videreføre den økonomiske støtten til Matsentralen på 25 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS