Nasjonale kostråd

Hvilke mattyper gir oss de næringsstoffene vi trenger? Snart vet vi hva helsemyndighetene tenker når nye nasjonale kostråd legges fram.

Dette er «kostrådene for god helse og gode liv» som legges fram 15. august

De nye nasjonale kostrådene er myntet på befolkningen fra to år og oppover. De gir også veiledning til arbeidet med kosthold i barnehage, skole, bo- og behandlingssentre, helsetjenesten og i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Det første  forslaget til nye nasjonale kostråd ble presentert 22. mars i år. Den endelige versjonen presenteres altså 15. august, under Arendalsuka. Den dagen legges det også fram en rapport som skal gi svar på om de nye rådene faktisk dekker kroppens næringsbehov.

Fra tolv til seks råd

Dette er de foreløpige forslagene, ifølge Helsedirektoratet:

1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket, og spis med glede. 

2. Frukt eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.

3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

4. Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.

5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.

6. Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses.

Skal forebygge kroniske sykdommer

Fram til de endelige, nye kostrådene lanseres, gjelder dagens 12 kostråd med praktisk informasjon og begrunnelse.

Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer.

Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, framhever Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS