
Norsk institutt for bioøkonomi
Har utviklet nye metoder for å oppdage kjemikalier i jordbruket – og maten vår
Forskere ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) har utviklet metoder som gjør det mulig å oppdage «evighetskjemikalier» i jordbruket – og dermed maten vi spiser.
I pilotprosjektet «Fluor fra jord til bord» har forskere ved Nibio utviklet to viktige metoder for å oppdage PFAS, også kjent som evighetskjemikalier, i både miljøet og i maten vår. PFAS er forkortelsen for per- og polyfluoralkylstoffer.
Flere relaterte artikler
-
Grønnfarging av poteter i butikken fører til matsvinn, men det finnes hjelp
-
Vil at kravet om løsdriftsfjøs kun skal gjelde for nybygg
-
Alvorlig plommesykdom sprer seg igjen: kan føre til store produksjonstap i Norge
-
Norge har et uutnyttet potensial for bynær matproduksjon
-
Samdyrkelaget Fåbro hage får kongelig besøk
-
Nye funn av plantegift i matvarer
Disse kjemikaliene er menneskeskapte og utgjør en stor gruppe med over 10.000 ulike miljøgifter.
Skadelig for helsa
De kalles evighetskjemikalier fordi det tar så lang tid å bryte dem ned. Mange av dem hoper seg opp i naturen og i kroppen, og kan være skadelige for helsa, forklarer Nibio på sine nettsider.
Den første metoden forskerne har utviklet, er «non-targeted». Ved hjelp av den kan de screene prøver fra jord, vann, korn, frukt og grønnsaker.
Den andre metoden kalles «targeted». Den er en form for presisjonstest som er spesielt innrettet mot å påvise de mest kjente og vanligste PFAS-forbindelsene som finnes i miljøet.
I løpet av 2025 skal Nibio undersøke prøver av norsk potet for innhold av de menneskeskapte kjemikaliene PFAS. Det skjer på oppdrag fra Mattilsynet.
– Metodene vi har utviklet er viktige verktøy som vil hjelpe oss å forstå hvordan disse miljøgiftene beveger seg fra jorda til matbordet vårt, og er et viktig steg for å sikre tryggere mat og et renere miljø, understreker Nibio-forsker Marit Almvik.
- Her kan du lese mer om pilotprosjektet «Fluor fra jord til bord».