Plommesorten Victoria viser veldig tydelige symptomer, med ringer, linjer og innsenkninger. Bladsymptomene på denne sorten er derimot svake. Viruset gir dårlig utviklet frukt som kan falle av.

Norsk institutt for bioøkonomi

Alvorlig plommesykdom sprer seg igjen: kan føre til store produksjonstap i Norge

Det skadelige sharkaviruset er igjen blitt påvist i frukthager og planteskoler i norske plommeområder. Bekymringsfullt, sier seniorforsker Dag Ragnar Blystad i  Norsk institutt for bioøkonomi.

Publisert Sist oppdatert

Sharkaviruset ble funnet i 33 av 139 frukthager og planteskoler i elleve fylker, skriver instituttet på sine nettsider, og viser til en ny undersøkelse fra 2023.   

Vestland fylke hadde flest kartlagte frukthager, og 19 funn av viruset, hvorav ti på nye funnsteder. Sharkaviruset ble oftest påvist på plommesortene Mallard, Jubileum og Valor.

Sykdommen kan føre til svært alvorlige skader og store tap i produksjonen av plomme, aprikos og fersken, understreker seniorforsker Dag Ragnar Blystad i Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio)..

Påvist for første gang i 1998

Viruset ble for første gang påvist i Norge i 1998, i fruktregionen Sogn og Fjordane. Da ble det satt i gang kartleggings- og utrydningsprogrammer som varte fram til 2013. 

Målet var å bli kvitt viruset fra frukthager med kommersiell plommedyrking i Norge.

Sharkavirus beskrives som den alvorligste sykdommen på steinfrukt som plomme, aprikos og fersken i Europa. 

Det har gjort størst skade i Øst- og Sentral-Europa, men også vært et problem i Tyskland, England og Frankrike. Nylig har det også dukket opp i Middelhavslandene, forklarer Nibio. 

Sharkaviruset kommer trolig fortsatt inn i landet gjennom dårlig kontrollert import av smittet tre til nye plantinger

Dag Ragnar Blystad, seniorforsker i Nibio

De nordiske landene har klart å holde viruset under kontroll, men det sprer seg fortsatt i dårlig kontrollerte frukthager i Norge. Det kommer trolig fortsatt inn i landet gjennom dårlig kontrollert import av smittet tre til nye plantinger.

I fjor utførte Nibio og Mattilsynet en ny kartlegging med uttak av bladprøver fra plommetre i viktige fruktdistrikter og planteskoler rundt om i landet. Målet var å sjekke status for sharkavirus i Norge ti år etter forrige kartleggelse.

Resultatene fra 2023 viser at sharkavirus fortsatt finnes i alle fruktdistrikter i Norge. Sykdommen ble både funnet på steder hvor det tidligere er blitt oppdaget, og på nye steder, understreker Nibio i fagartikkelen.

Bekymringsfull utvikling

Blystad sier at smittesituasjonen, som kom fram gjennom 2023-kartleggelsen, viser en utvikling som er bekymringsfull. 

– Det viser seg at det ikke blir mindre, men mer sharkavirus. Det tyder på at viruset øker i utbredelse om det ikke blir fulgt opp tett fra Mattilsynets og dyrkernes side, slik det ble i de første kartleggingsårene, poengterer seniorforskeren.

Det store spørsmålet er hvor skadelig viruset vil være over tid. Vil det bli en betydelig skadegjører? Det er ulike arter av bladlus som er smittespredere. 

Det viser seg at det ikke blir mindre, men mer sharkavirus. Det tyder på at viruset øker i utbredelse om det ikke blir fulgt opp tett fra Mattilsynets og dyrkernes side

Dag Ragnar Blystad, seniorforsker i Nibio

– Disse finnes i norske plommehager. Da er det godt potensiale for denne skadegjøreren å spre seg, påpeker han.

Vanskelig å oppdage

Ifølge Blystad kan det være vanskelig å oppdage sharkaviruset fordi symptomene kan ligne på andre typer skader.

– Plommesortene er også forskjellige når det kommer til hvor sterke symptomer de får, forklarer han. 

Noen sorter er veldig følsomme, og da vil fruktene falle av trærne før de er modne, eller få stygge ringflekker. I ytterste fall vil fruktene ha lavere sukkerinnhold og ikke smake like godt. 

Andre sorter får nesten ingen synlige symptomer, sier Blystad.

Infiserte trær må ødelegges

For å bli kvitt sharkaviruset, må infisert tre ryddes og ødelegges. Tiltakene vil variere etter hvor alvorlig smitten er, og om det er fare for at bladlus sprer viruset til nabofelt.

– Dersom det er bladlus i område med smitte, må man nedkjempe bladlus helt til smitten er borte fra området, er seniorforskeren klar på.

Dag Ragnar Blystad fremhever at det er svært viktig at nytt plantemateriale er friskt, og at fruktdyrkerne tar godt tak i dette.

– De må sette seg inn i hva som kan være smittekilder. Dyrkerne er antakelig ikke oppmerksomme nok på de framtidige utfordringene som sharkaviruset kan gi,  sier seniorforskeren i Nibio.

Powered by Labrador CMS