En tredjedel av jordbruksarealet i Norge sprøytes med plantevernmidler, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mattilsynets undersøkelse fra 2023

Se hvor ofte det ble funnet rester av plantevernmidler i norske matvarer

Det ble funnet rester av plantevernmidler i 32 prosent av prøvene fra norskproduserte matvarer i 2023. Altså en tredjedel. Ingen lå imidlertid over den tillatte grenseverdien. Også økoprodukter ble analysert.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden 1977 har Mattilsynet undersøkt om det finnes plantevernmiddelrester i næringsmidler. Både norske og importerte, hvert år.  

I dag publiserte Mattilsynet rapporten med resultatene fra 2023. 

978 prøver av ferske, fryste og bearbeidede matvarer ble undersøkt i overvåkingsprogrammet. Det er Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som har stått for analysen.

I tillegg ble det undersøkt 140 prøver av økologiske produkter. Det ble tatt ut 52 norske produkter, 44 varer fra EU/EØS-området (unntatt Norge) og 44 som er blitt importert fra tredjeland. Se resultatene nederst i artikkelen. 

Overvåkingsprogrammet består nemlig av to deler – et norsk kontrollprogram og ett som koordineres av den europeiske unionen (EU). 

De undersøkte matvarene i det nasjonale kontrollprogrammet er hovedsakelig næringsmidler som er viktig i det norske kostholdet, men inkluderer også andre som det spises mindre av, forklarer Mattilsynet i den ferske rapporten.

Hovedformålet med overvåkingsprogrammet er å kontrollere nivåene av rester av plantevernmidler slik at forbrukerne ikke utsettes for helsefare.

Ingen helsefarlige funn i Norge

Og her er funnene i korte trekk:

  • Mat som er dyrket i Norge, inneholder færre rester av plantevernmidler enn produkter fra andre land. 
  • For norske produkter ble det ikke gjort funn i 68 prosent av prøvene, mot henholdsvis 39 prosent i prøver fra EU og 41  prosent i prøver fra tredjeland. 
  • Eller sagt på en annen måte: 32 prosent av prøvene fra norske matvarer inneholdt rester av plantevernmidler.
  • Det var ingen prøver fra norske matvarer som viste plantevernmidler over tillatt grenseverdi. Heller ikke i animalske produkter eller barnemat.
  • Antall funn med overskridelser er blitt halvert fra 2022 til 2023. Andel prøver med funn over grenseverdi var betydelig lavere i 2023 enn både i 2021 og 2022 – og på samme nivå som i tidsperioden 2018 til 2020.
  • Totalt ble det påvist rester av plantevernmidler over den tillatte grenseverdien i 2,4 prosent av prøvene. Av disse var 1,4 prosent overskridelser. 
  • Fem av disse prøvene ble vurdert å kunne medføre akutt helsefare for forbrukeren.  
  • To prøver fra EU (grønnkål fra Spania og dyrket sopp fra Polen) overskred grenseverdiene, mens 12 overskridelser ble funnet i matvarer fra tredjeland (bordoliven i lake, tørkede bønner, bønner med belg, gressløk, ris, rosiner og tomater).

Funnene fra øko-produktene

Det ble som nevnt også tatt prøver av 140 økologiske produkter som ble analysert i 2023. I kun én av dem ble det påvist rester av plantevernmidler som ikke er tillatt å bruke i økologisk produksjon. Stoffet var difenylamin i epler fra Italia.

Dessuten ble det påvist spinosad i én prøve av tomater fra Spania og i én av spinat fra Italia, ifølge rapporten.

Kort om økologisk matproduksjon

  • Økologisk produksjon er en egen driftsform eller produksjonsmetode som det er fastsatt detaljerte minstekrav til i økologiregelverket. 
  • Det er blant annet satt klare begrensninger for bruken av gjødsel, fôr og plantevernmidler.
  • Det er også forbud mot bruk av genmodifiserte organismer (GMO) og produkter avledet fra slike organismer.

Spinosad er et tillatt virkestoff i økologisk produksjon og følges bare opp dersom nivået ligger over grenseverdien. Dette var ikke tilfellet for disse funnene, presiserer Mattilsynet i rapporten.

Funn under grenseverdi av stoffer, som ikke er godkjent brukt i økologisk produksjon, følges opp av Debio og kontrollorganet i det landet produktet kommer fra hvis det er et importert produkt, forklarer tilsynet.

Resultatet av oppfølgingen avgjør om et produkt beholder sin økologiske status eller må omsettes som et konvensjonelt produkt.

Økologiforskriften krever at det tas ut prøver fra fem prosent av matvarene fra økologisk produksjon. De fleste av disse prøvene kontrolleres for plantevernmiddelrester, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS