Miljøgifter

Nivået av miljøgifter i oppdrettsfisk er blitt lavere de siste årene, viser Medietilsynets undersøkelser.

Mattilsynet har sjekket oppdrettsfisk
for miljøgifter og medisiner

I fjor tok Mattilsynet 1.815 prøver av oppdrettsfisk og undersøkte dem for miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige stoffer. Se hva de fant.

Publisert Sist oppdatert

For å ta det med én gang: Mattilsynet karakteriserer resultatene fra overvåkningsprogrammet som gode, fordi det ikke ble gjort funn over de tillatte grenseverdiene, men det ble altså funnet rester etter ulovlige stoffer i enkelte prøver.

– Som del av arbeidet med å sikre trygg oppdrettsfisk tar Mattilsynet årlig ut prøver fra oppdrettsfisk fra anlegg og lakseslakterier over hele landet, forklarer Are Sletta, seksjonssjef for tilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.

Det er Havforskningsinstituttet som utfører analysene for å kontrollere innholdet av miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige stoffer. Programmet er en del av en større EU-pålagt overvåkning på alle animalske matvarer.

Kan lagres lenge i kroppen

PFAS er en forkortelse for per- og polyfluoralkylstoffer. Slike miljøgifter finnes i ulike mengder i miljøet, og det er vanskelig å unngå helt at de kommer inn i maten, skriver Mattilsynet i en pressemelding. 

– Inntak av PFAS via mat og drikkevann forårsaker ikke akutte negative helseeffekter, men visse PFAS-stoffer lagres lenge i kroppen, forklarer Are Sletta. 

– Om man får i seg PFAS over lang tid, kan det påvirke helsen. Derfor ønsker Mattilsynet at innholdet i mat og drikke skal være så lavt som mulig, poengterer han.

Ingen funn over tillatte grenseverdier

Nylig ble det innført ulike grenseverdier for fire forskjellige PFAS i fisk. Kun to av disse, PFNA og PFOS, ble funnet i målbare mengder i fjor, i 0,3 prosent og 4 prosent av prøvene. 

Nivåene som ble funnet i undersøkelsen, var godt under grenseverdiene som er satt, understreker Mattilsynet.

Det ble dessuten gjort enkelte funn av andre miljøgifter, men nivåene var også her under grenseverdi. 

Nivået for flere av miljøgiftene er år for år blitt lavere. Det er fordi det brukes mer vegetabilske fôrvarer og mindre marine fôrvarer

Are Sletta, Mattilsynet

Det ble oppdaget rester av to midler som brukes mot lakselus, emamektin og imidakloprid, men også disse nivåene var under grenseverdi.

Det ble i tillegg funnet rester av to andre stoffer som blir brukt mot lakselus  –cypermetrin og deltametrin. Disse stoffene blir også brukt som plantevernmidler, og kan ha havnet i fisken gjennom fôret, skriver tilsynet videre i pressemeldingen. Nivåene var under grenseverdi.

I én prøve ble det påvist testosteron. Mattilsynet fulgte opp funnet, som viste seg å skyldes kontaminering under prøvetakingen.

Gode resultater, historisk sett

Siden overvåkningsprogrammet startet i 1997 er det aldri blitt påvist bruk av ulovlig stoff i oppdrettsfisk. Noen få funn har skyldtes forurensing av prøver, skriver Mattilsynet.

Det er heller aldri blitt funnet miljøgifter over grenseverdiene som er satt. Konsentrasjonene av de fleste miljøgiftene er som oftest under deteksjonsgrensene, det vil si grensene for det som er mulig å påvise ved analyse.

– Nivået for flere av miljøgiftene har år for år blitt lavere. Det er fordi det brukes mer vegetabilske fôrvarer og mindre marine fôrvarer, sier seksjonssjef Are Sletta.

Det er aldri blitt funnet rester av antibiotika eller legemidler som brukes mot innvollsparasitter, understreker han.

Derimot er det tidligere blitt funnet rester av lakselusmidler i enkelte prøver, men alle har vært langt under grenseverdien, ifølge Mattilsynet.

Powered by Labrador CMS