Når griser ikke får den behandlingen de skal ha, når de er syke eller skadde, har det stor påvirkning på deres trivsel, helse og velferd, forklarer Nina Brogeland Laache, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad | NTB

Mattilsynet

De fleste bruddene på dyrevelferd er av mindre alvorlig karakter

– Tallene for regelbrudd er ikke representative for gjennomsnittet av alle dyrehold i Norge, understreker Nina Brogeland Laache, seksjonssjef for dyrevelferd i tilsynet. Det fordi Mattilsynet først og fremst kontrollerer de dyreholdene det mener har størst risiko for brudd på dyrevelferd.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet gjennomførte i fjor tilsyn i 1.975 dyrehold for å sjekke dyrenes velferd. I 54 prosent av dem, altså over halvparten, ble det registrert regelbrudd, står det i Landbruks- og matdepartementets budsjettforslag for 2025.

Økologisk24 ville vite hva slags regelbrudd det er snakk om og fikk svar fra  Nina Brogeland Laache som er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

– Hva besto disse regelbruddene i?

Nina Brogeland Laache er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

– Regelbruddene omfatter alt fra mindre overtredelser der vi veileder bonden om de kravene som ligger i regelverket, til mer omfattende og alvorlige saker, som kan resultere i alt fra overtredelsesgebyr til politianmeldelser og avviklinger, svarer Brogeland Laache. 

– Tallene for hastevedtak og inngripende reaksjonsformer er lave, sett i forhold til antallet dyrehold vi har ført tilsyn i, og det totale antallet saker der vi har funnet brudd på regelverket. Dette viser at de fleste bruddene vi avdekker, er av mindre alvorlig karakter, fortsetter seksjonssjefen.

– Det er viktig å huske at Mattilsynet fører tilsyn med de dyreholdene vi mener har størst risiko for brudd på regelverket. Tallene er derfor ikke representative for gjennomsnittet av alle dyrehold i Norge, understreker hun.

 – Deres tilsynskampanje om dyrevelferd for svin avdekket regelbrudd hos flertallet av svineprodusentene. Hva bestod disse i?

– De vanligste regelbruddene var at det ikke ble gitt nok strø eller rotemateriale. Dette påvirker velferden til veldig mange griser. Vi ser at dyrevelferden på landsbasis kan få et viktig løft hvis kravene til rotemateriale og strø blir bedre etterlevd, påpeker seksjonssjefen for dyrevelferd i Mattilsynet.

Vi fant også mange regelbrudd knyttet til behandling av syke og skadde dyr. Disse er de mest alvorlige funnene i kampanjen

Nina Brogeland Laache, Mattilsynet

 – Vi fant også mange regelbrudd knyttet til behandling av syke og skadde dyr. Disse er de mest alvorlige funnene i kampanjen. Når griser ikke får den behandlingen de skal ha, når de er syke eller skadde, har det stor påvirkning på deres trivsel, helse og velferd, forklarer Nina Brogeland Laache.

– Hvor mange bekymringsmeldinger kom inn i fjor? Det vises til en økning på over 19 prosent, sammenlignet med 2022.

– Vi mottok 13.253 bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2023.

– Gjennomgangen viste også mangler i hvordan Mattilsynet registrerer regelbrudd i sine systemer. Hva besto manglene i?

– Manglene i vårt system, dreide seg i all hovedsak om hvordan regelbrudd blir eller ikke blir registrert i de tilfellene der inspektøren valgte å bruke veiledning om regelverket som reaksjonsform. Dette har vi i etterkant rettet opp i, svarer seksjonssjefen og viser til avsnittet «Grunnlaget for tallene i sluttrapporten» i siste kapittel av sluttrapporten for tilsynskampanjen om velferd for svin.

– Har dere separate tall for regelbrudd på dyrehold som driver økologisk?

– Det har vi ikke, dessverre.

– Hvor mange landdyrehold finnes det for tiden i Norge?

– Det har vi ingen totaloversikt over.

Powered by Labrador CMS