Mattilsynet har gått gjennom resultatene av tilsynskampanjen om dyrevelferd for svin. Den avdekket regelbrudd hos majoriteten av svineprodusentene, skriver Landbruks- og matdepartementet i sitt forslag til neste års statsbudsjett. Illustrasjonsfoto: Natalia Sokko | iStock Photos

Dyrevelferd i 2023

Mattilsynet fant regelbrudd i 54 prosent av norske dyrehold

Mattilsynet gjennomførte i fjor tilsyn i 1.975 dyrehold for å sjekke dyrenes velferd. I 54 prosent av dem, altså over halvparten, ble det registrert regelbrudd, skriver Landbruks- og matdepartementet i sitt budsjettforslag for 2025.

Publisert Sist oppdatert

Statsbudsjetter består ikke bare av tall, statistikk og bevilgninger av store pengesummer. De inneholder også verdifull informasjon om mye annet, som i dette tilfellet dyrevelferd i norsk landbruk. 

Ifølge Landbruks- og matdepartementets forslag til statsbudsjett for 2025 har Mattilsynet gjennomført tilsyn med dyrevelferd i 1.975 dyrehold. I hele 54 prosent av tilfellene ble det registrert brudd på reglene for dyrevelferd. Altså godt over halvparten. Det er en økning på tre prosentpoeng, sammenlignet med 2022, opplyser Mattilsynet i årsrapporten.

Mattilsynets tall viser at det er få alvorlige brudd på dyrevelferden, sammenlignet med det totale antallet tilsyn. I 2023 ble det ført tilsyn i til sammen 3.201 dyrehold.

Mattilsynet følger også opp bekymringsmeldinger som handler om landdyrenes velferd. Disse har økt med over 19 prosent i 2023, sammenlignet med året før.

Mattilsynet har dessuten gått gjennom resultatene av tilsynskampanjen om dyrevelferd for svin. Den avdekket regelbrudd hos flertallet av svineprodusentene. 

Gjennomgangen viste også mangler i hvordan Mattilsynet registrerer regelbrudd i sine systemer, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

I forslaget til neste års statsbudsjett opplyses det at  Mattilsynet har styrket innsatsen mot alvorlige brudd på dyrevelferdsloven og satt i verk flere tiltak som utarbeidelse av nye retningslinjer, rutiner og kontrollrettleiinger. 

Tilsynet har også introdusert et digitalt verktøy som heter Drisk.  Det skal hjelpe inspektører med å identifisere risikodyrehold. 

Powered by Labrador CMS