
Dyrevelferd i 2023
Mattilsynet fant regelbrudd i 54 prosent av norske dyrehold
Mattilsynet gjennomførte i fjor tilsyn i 1.975 dyrehold for å sjekke dyrenes velferd. I 54 prosent av dem, altså over halvparten, ble det registrert regelbrudd, skriver Landbruks- og matdepartementet i sitt budsjettforslag for 2025.
Statsbudsjetter består ikke bare av tall, statistikk og bevilgninger av store pengesummer. De inneholder også verdifull informasjon om mye annet, som i dette tilfellet dyrevelferd i norsk landbruk.
Relaterte artikler
-
Ø-merket – en garanti for god dyrevelferd
-
Hele 2.800 griser måtte bøte med livet
-
Nesten halvparten av de mest alvorlige dyrevelferdssakene blir liggende
-
Kunstner ville sultefôre grisunger i utstilling
-
Færre husdyr omkom i branner i fjor
-
Krever mer penger til Mattilsynet etter ESAs kritikk av norsk dyrevelferd
-
ESA oppfordrer Norge til å håndheve reglene for svinevelferd bedre
Ifølge Landbruks- og matdepartementets forslag til statsbudsjett for 2025 har Mattilsynet gjennomført tilsyn med dyrevelferd i 1.975 dyrehold. I hele 54 prosent av tilfellene ble det registrert brudd på reglene for dyrevelferd. Altså godt over halvparten. Det er en økning på tre prosentpoeng, sammenlignet med 2022, opplyser Mattilsynet i årsrapporten.
Mattilsynets tall viser at det er få alvorlige brudd på dyrevelferden, sammenlignet med det totale antallet tilsyn. I 2023 ble det ført tilsyn i til sammen 3.201 dyrehold.
Mattilsynet følger også opp bekymringsmeldinger som handler om landdyrenes velferd. Disse har økt med over 19 prosent i 2023, sammenlignet med året før.
Mattilsynet har dessuten gått gjennom resultatene av tilsynskampanjen om dyrevelferd for svin. Den avdekket regelbrudd hos flertallet av svineprodusentene.
Gjennomgangen viste også mangler i hvordan Mattilsynet
registrerer regelbrudd i sine systemer, ifølge Landbruks- og matdepartementet.
I forslaget til neste års statsbudsjett opplyses det at Mattilsynet har styrket innsatsen mot alvorlige brudd på dyrevelferdsloven og satt i verk flere tiltak som utarbeidelse av nye retningslinjer, rutiner og kontrollrettleiinger.
Tilsynet har også introdusert et digitalt verktøy som heter Drisk. Det skal hjelpe inspektører med å identifisere risikodyrehold.