Det var HonningMoen fra Vegårshei i Agder, som vant med sin Skogshonning fra Heia. Familiebedriften ble dermed historisk, i og med at honning deltok for første gang i den prestisjetunge konkurransen Den Norske Måltid.
Det var HonningMoen fra Vegårshei i Agder, som vant med sin Skogshonning fra Heia. Familiebedriften ble dermed historisk, i og med at honning deltok for første gang i den prestisjetunge konkurransen Den Norske Måltid.

Norsk honning første gang med i konkurransen

HonningMoen fra Vegårshei sikret seg kategoripris i Den Norske Måltid

For første gang i konkurransens historie har honning vært med i Det Norske Måltid – én av landets mest prestisjetunge matpriser. Det var HonningMoen fra Vegårshei som vant kategorien «Årets ville».

Publisert

Disse tre norske honningene hadde kvalifisert seg til finalen som gikk av stabelen i Stavanger:  

  • Kjartans Honning, Trøgstad, Østfold 
  • Heier Du Rietz, Hadeland, Innlandet
  • Honningmoen, Vegårdshei, Agder.

– Vi gratulerer familiebedriften HonningMoen med seieren. Deres honning er vakker, gyllen og med en fantastisk smak og konsistens. I dag er vi stolte på vegne av alle norske birøktere, sa Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norges Birøkterlag, da hun delte ut prisen i kategorien «Årets ville».

Honning konkurrerte i kategorien mot nøtter, sopp, bær og urter.

– Historisk gjennombrudd for honning

– Dette markerer et historisk gjennombrudd norsk honning, som nå får synlighet ovenfor en samlet matbransje, understreker en stolt generalsekretær.

– Norsk honning er et håndverksprodukt med lange tradisjoner. Den gjenspeiler naturen der biene henter nektar, og smaken varierer med landskap og blomstring. Det er nettopp denne variasjonen og kompleksiteten som juryen nå har fått øynene opp for, synes Røed Meberg. 

De tre finalistene kommer fra ulike landsdeler og honningen deres representerer også helt ulike smaksprofiler: 

Kjartans Honning med skogshonning fra Østlandet, Heier Du Rietz med Lyng, røsslynghonning fra Rendalen, og Skogshonning fra Heia med flytende skogsbærhonning fra Agder, med nektar som er blitt hentet fra blomstrende blåbær- og tyttebærlyng.

– Finalen i Det Norske Måltid samler det beste av norsk mat og drikke. At honning nå er på menyen, kan bety mye for næringens framtid, birøkt som yrke og honning som produkt, understreker Katrine Røed Meberg. 

Her er finalistene. Vinnerhonningen til høyre. Skjermdump: Den Norske Måltid
Powered by Labrador CMS