Bier i bikube som produserer honning. Men langt fra all honning som tilbys i butikkene, er rene naturprodukter. En rekke tilsetninger gjør det mulig å fortynne honningen.

Tøffere tider for honningsvindlere

Birøktere og forskere går nå sammen for å stagge den stadig økende svindelen med honning. Nye laserverktøy skal gjøre det enklere å avsløre de som jukser.

Publisert Sist oppdatert

For honningen du kjøper, er kanskje ikke av den kvaliteten du tror. Det har vært velkjent i lang tid at aske og potetmel kan benyttes til å tynne ut honning.

Men nå er mer avanserte verktøy tatt i bruk. Resultatet er honningtilsetninger av sirup som enten er «skreddersydd, designet eller biokonstruert».

– Disse nye teknologiene gjør det mulig å passere ekthetstester for honning, sier den britiske birøkteren Lynne Ingram til nyhetsbyrået AFP.

Hun har stilt seg i spissen i kampen mot utvanning og forfalskning av ekte honning fra bikuber gjennom å opprette og lede organisasjonen UK Honey Authenticity Network. Målet er å øke bevisstheten om ekte honning og advare mot den omfattende svindelen med honning.

– Vi ser at birøktere over hele verden presses til å legge ned, sier Ingram.

Utblandet honning kan selges til butikkene med en brøkdel av produksjonskostnadene for ekte vare. I tillegg til å produsere egen honning inngår mange større birøktere pollineringsavtaler med bønder. Flere tusen bikuber plasseres over hele Storbritannia.

Urettferdig konkurranse

Dersom birøkterne må gi seg etter urettferdig konkurranse, vil denne naturlige pollineringen reduseres, noe som igjen går ut over matproduksjonen.

Den britiske sammenslutningen for birøktere har 25.000 medlemmer. The British Beekeepers Association jobber for å avdekke svindelen for å beskytte birøkterne og konsumenter.

Birøktere over hele verden er under press fordi innblandinger i honningen gjør det mulig å selge den til en brøkdel av prisen.

Strengere i EU

EU strammet inn sine regler for honningproduksjon i mai i år. Dette skal sikre klarere produktmerking og innføre et sporingssystem for honning som skal gi bedre innsyn.

Etikettene for blandet honning skal nå inneholde opprinnelsessted for alle ingrediensene i blandingen. Utenforlandet Storbritannia må leve videre med generell merking som kan dekke over realitetene.

Bak det nye EU-regelverket ligger en erkjennelse av at svindelen med honning er økende. Erstatningsmidlene som brukes, kan gi store virkninger på forbrukerne. Det kan gi større risiko for diabetes, fedme og skader på lever og nyre.

All britisk eksport til EU var forfalsket

Vi ser at birøktere over hele verden presses til å legge ned

Lynne Ingram, britisk birøkter

Mellom 2021 og 2022 ble 46 prosent av den testede honningen karakterisert som «mulig forfalskning». I årene 2015–2017 fikk bare 14 prosent av honningen denne merkelappen etter testing.

76 prosent av honningen som var mistenkt forfalsket, kom fra Kina. Kina er den største eksportøren av honning til Storbritannia.

Absolutt all honning importert fra Storbritannia til EU i 2021–2022 ble mistenkt å være forfalsket. EU mistenker at denne honningen ble importert til Storbritannia der den ble blandet sammen før eksport til EU.

Avdekker vindel med laserlys

I et laboratorium ved Aston University i Birmingham jobber forskere med nye metoder mot honningsvindel. Den nye metoden går kort ut på å bruke laserlys på honningprøver. Lyset som kommer tilbake, gjør det mulig å lage et tredimensjonalt molekylært fingeravtrykk.

– Laseren gjør det mulig å bekrefte hvilke biokjemikalier som er til stede i honningprøven. Det gjør det mulig å umiddelbart avdekke svindel i honningen, sier prosjektleder Alex Rozhin til AFP.

Han ønsker å videreutvikle redskapen slik at både honningprodusenter og forbrukere kan teste honningen selv med en smarttelefon.

Etter hvert som utstyret tas i bruk, blir forskerne i stand til å bygge opp en database med biometriske signaturer.

– Får vi en prøve som er tuklet med og som skiller seg fra data i databasen, vet vi umiddelbart at noe stinker, sier forskningsassistent Steven Daniels som har spesialisert seg på maskinlæring.

Powered by Labrador CMS