– Rapporten er uvanlig tydelig på at norsk deltakelse på Internationale Grüne Woche i Berlin koster mer enn det gir, synes Randi Ledaal Gjertsen som er leder av Bondens marked Norge.

Randi Ledaal Gjertsen i Bondens marked Norge

– Rapporten er spikeren i kista for Norges deltakelse i Grüne Woche 

– Det vil være svært overraskende om Landbruks- og matdepartementet konkluderer med noe annet enn å avslutte den norske deltakelsen i Grüne Woche i Berlin, mener Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.

Publisert Sist oppdatert

Ledaal Gjertsen er én av dem som har vært kritisk til den norske messesatsingen i den tyske hovedstaden, i alle fall i den nåværende formen. 

Da Økologisk24 oppfordret henne i fjor til å skrive en ønskeliste til daværende landbruks- og matminister Geir Pollestad til jul, etterlyste hun blant annet en møteplass for den norske lokalmatbransjen – i Norge. 

«Etter 30 år med markedsføring i en messehall i Berlin, er det på tide å bruke ressursene annerledes og skape en møteplass for bransjen her i landet», var hennes tydelige melding til Geir Pollestad. 

Vi håper at dette er starten på en fornyelse av tiltakene innen norsk lokal mat og drikke

Randi Ledaal Gjertsen, Bondens marked

Hun foreslo at møteplassen i Norge «også blir arenaen hvor man koordinerer aktivitetstilbudet og deler informasjon, slik at man unngår dobbeltarbeid og får til en tydeligere arbeidsdeling mellom de mange aktørene i bransjen».

Før helga omtalte Økologisk24 den bestilte evalueringen av Norges deltakelse i stormessen i Berlin. 

Hovedkonklusjonen er ikke til å misforstå:

«Deltakelsen er et kostbart virkemiddel for å styrke Norges omdømme som matnasjon. Våre funn indikerer at ressursbruken ikke står i forhold til utbyttet», heter det i rapporten som har fått den megetsigende tittelen «Behov for ny meny».

Oxford Research og Samfunnsøkonomisk Analyse, som sto for evalueringen på oppdrag fra Innovasjon Norge (og Landbruks- og matdepartementet) foreslår et valg mellom disse to mulighetene:

  • enten full norsk tilbaketrekning fra Grüne Woche eller betydelige justeringer i deltakelsen. 

Uvanlig tydelig

– Rapporten er uvanlig tydelig på at norsk deltakelse på Internationale Grüne Woche koster mer enn det gir, synes Randi Ledaal Gjertsen.

Hun viser til at den norske paviljongen på den mat- og reiselivsmessen i Berlin har kostet 20,2 millioner kroner i fjor  – 13,1 millioner for Innovasjon Norge og 7,1 millioner for de deltakende regionene Nord-Norge og Fjord-Norge (se rapporten kapittel 3.2). 

Utgiftene for andre aktører, som bedrifter, statsforvaltere, fylkeskommuner og kommuner,  er ikke med i regnestykket. 

– Ut fra rapportens grundige gjennomgang og anbefalinger vil det være svært overraskende om departementet konkluderer med noe annet enn å avslutte den norske deltakelsen på messen, understreker lederen i Bondens marked Norge. 

– Eller sagt på en annen måte: Rapporten er spikeren i kista for videre IGW-deltakelse. Tida er moden for andre tiltak, poengterer hun.

Ledaal Gjertsen ser fram til at midlene brukes til å skape møteplasser og gode samarbeidstiltak innenlands. Det vil gi bedre resultater og kunne komme flere produsenter til gode, er hun overbevist om. 

 – Vi håper at dette bare er starten på en fornyelse av tiltakene innen lokal mat og drikke. Det er viktig for alle aktørene i næringen, og for å nå omsetningsmålet på 25 milliarder kroner innen 2035  – noe som betyr en dobling av dagens nivå, sier Randi Ledaal Gjertsen. 

Powered by Labrador CMS