Vurderer å utvide grensen for anbud
Vil gjøre det lettere for offentlige innkjøpere å handle mer mat og drikke lokalt
Regjeringen lover å gjøre det enklere for det offentlige å kjøpe inn mer mat og drikke hos lokale produsenter. Ett av tiltakene som foreslås, er å øke grensen for når offentlige innkjøp skal legges ut på anbud – fra 100.000 til 300.000 kroner.
En oppskrift for mer lokalmat og lokal drikke har vært etterspurt lenge.
Den ble lagt fram i Berlin, dagen før landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) åpner den norske paviljongen på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche.
«Oppskriften» er blitt til et hefte på 52 sider og kan leses som et slags oppslagsverk. Den er både en kartlegging av dagens produksjon av lokal mat og drikke i Norge og en veileder for hva som må til for å nå regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning innen 2035.
Relaterte artikler
-
– Nok en gang faller det økologiske gjennom på områder det burde vært løftet
-
– Oppskrift for mer lokalmat en skuffelse
-
Trendy med fet og økologisk melk
-
Ønskeliste til jul – fra Bondens marked til landbruksminister Geir Pollestad
-
Bondens marked lanserer gavekort
-
12,3 milliarder kroner: imponerende salgsøkning for norsk lokal mat og drikke
-
– Det kan være rom for å gjøre ting både tydeligere og bedre
-
Meny selger hvitløk dyrket i Norge
-
– Den enkelte lokalmatprodusent opplever at det er stor avstand mellom byråkrat og bonde
-
Regionale landbrukspriser til Ingers gårdsmat og Strømmen Gård
Omsetningsmålet på 10 milliarder kroner, som først skulle nås i løpet av 2025, hadde allerede blitt nådd i slutten av 2023. Den lå da på 11,8 milliarder kroner, et godt stykke over salgsmålet.
Veilederen skal vise hvordan de ulike aktørene i næringskjeden, inkludert offentlig forvaltning på alle nivåer, kan bidra til å løfte lokal mat og drikke fra norsk jordbruk og reindrift slik at den fører til ytterligere vekst, utover den norske lokalmatprodusenter allerede kan vise til etter den imponerende økningen de siste årene.
Oppskriften er delt i to. Den første delen peker ut en retning for hvordan det nye omsetningsmålet kan nås. Og den viser hvordan regjeringen gjennom ulike tiltak og prosesser vil legge til rette for dette.
Del to skal inspirere offentlige innkjøpere slik at de kan øke andelen mat og drikke som kjøpes inn lokalt. I den peker regjeringen på hvilke grep som kan tas. Den utforsker mulighetenes rom for mer lokal mat og drikke, for å bruke en klassisk politiker-formulering.
Høyere innslagspunkt og ølsalg på gården
Regjeringen legger i oppskriften større vekt på en mer målrettet bruk av offentlige innkjøp enn tidligere. Ett av forslagene er å løfte den økonomiske grensen for når en offentlig anskaffelse må sendes ut på anbud.
Pollestad lover i veilederen å følge opp anskaffelsesutvalgets forslag om å øke innslagspunktet fra nå 100.000 kroner til 300.000 kroner (beløp uten moms). I veilederen brukes ordet «vurdere».
Regjeringen signaliserer også at den er positiv til å utvide ordningen for gårdssalg av alkohol. Den skal nå se nærmere på hvordan dette kan gjøres, samtidig som den norske monopolordningen av alkohol opprettholdes.
Lokalmat-megler
Totalt legges det fram 15 forslag og tiltak. Noen av dem skal diskuteres under de årlige forhandlingene om ny jordbruksavtale, poengteres i veilederen.
Her er de resterende 13 forslagene:
Det er mange som kan bidra i verdikjeden fra jord til bord. Vi må derfor øke tilgjengeligheten av lokal mat og drikke i restauranter, storhusholdning, i dagligvaremarkedet og på lokale utsalg
Geir Pollestad, landbruks- og matminister
- Regjeringen vil igangsette et prosjekt om måltidsturisme der både reiselivsaspekter og lokal mat og lokal drikke skal inkluderes.
- Landbruks- og matdepartementet vil se på mulighetene for å støtte fellesskapsløsninger for lokale produsenter som logistikk og distribusjon, for eksempel det å kunne koble seg på eksisterende distribusjonsløsninger.
- Landbruks- og matdepartementet vil vurdere hvordan innretningen på kompetansetilbudet til lokalmatprodusenter kan forbedres.
- Landbruks- og matdepartementet vil sette i gang et pilotprosjekt etter modell fra Västra Götaland-regionen i Sverige, med «lokalmat-megler» for å støtte dialogen mellom lokale innkjøpere og lokale produsenter.
- Landbruks- og matdepartementet vil fortsatt promotere bygde- og landbruksbaserte reiseliv og norsk mat og matkultur i utlandet via Visit Norway.
- Landbruks- og matdepartementet gjennomfører en verdiskapings- og ringvirkningsanalyse av norsk jordbruksproduksjon og tilhørende virksomheter i distriktene. Denne leveres i løpet av våren i år.
- Landbruks- og matdepartementet vil, på bakgrunn av evalueringen av den norske deltakelsen på Grüne Woche som skal leveres i løpet av februar, vurdere den framtidige innretningen på prosjektet.
- Over jordbruksavtalen er det regionale arbeidet med lokal mat og lokal drikke (allerede) blitt styrket gjennom en økning av bevilgningen til de regionale tilretteleggingsmidlene i 2025 på 6 millioner kroner.
- En nasjonal merkeordning for norsk mat til bruk i serveringsbransjen vil bli utredet.
- Stiftelsen Norsk Mat skal arbeide for å øke antallet norske produkter i merkeordningen Beskyttede betegnelser til 50. Det skal nås innen 2030.
- Innovasjon Norge skal se på årsaken til dalende interesse fra blant annet lokalmatprodusenter for å delta i bedriftsnettverksordningen i Utviklingsprogrammet, og vurdere behovet for eventuelle endringer.
- Innovasjon Norge skal i løpet av 2025 gjennomføre et pilotprosjekt som kan bidra til å styrke mindre lokale produsenters evne til å levere til det offentlige gjennom etablerte regionale matnettverk.
- Innovasjon Norge vil, basert på erfaringene fra pilotperioden, vurdere videre utvikling av skaleringsprogrammet.
Hele poenget med oppskriften er altså å gi inspirasjon til å jobbe videre med å utvikle lokal mat og drikke i Norge, poengterte Geir Pollestad da han la fram den veilederen.
– Det er mange som kan bidra i verdikjeden fra jord til bord. Vi må derfor øke tilgjengeligheten av lokal mat og drikke i restauranter, storhusholdning, i dagligvaremarkedet og på lokale utsalg, understreket landbruks- og matministeren.
I arbeidet med oppskriften har næringen selv, aktørene i hele verdikjeden og lokale og regionale myndigheter kommet med innspill og engasjementet fra, understreker Landbruks- og matdepartementet.