
Matskattene slår an
Meny med imponerende vekst
i omsetningen av lokalmat
Meny fortsetter å imponere med salget av lokalmat. Nesten 1,8 milliarder kroner ble det i 2024 – en vekst på hele 22 prosent siden året før. Det utgjør 8,5 prosent av Menys totale årsomsetning.
Meny, landets største supermarkedkjede som eies av Norgesgruppen, omsatte i 2024 for 20,9 milliarder kroner. Det er en oppgang på 3,7 prosent fra året før.
Meny kan vise til 0,2 prosentpoeng vekst i markedsandel. Den endte dermed på 9 prosent, inkludert netthandel.
Tapet i markedsandel på 0,2 prosentpoeng i 2023 skyldtes i hovedsak nedgang i basisvarer. I tillegg var flere flaggskip stengt på grunn av oppussing, blant annet Meny Ringnes Park, Meny Sandvika og Jacobs Holtet.
Flere relaterte artikler
-
– Rapporten er spikeren i kista for Norges deltakelse i Grüne Woche
-
Se hvilke norske lokalmatprodusenter som gjorde det best i 2024
-
Meny med «betydelig omsetningsvekst» for økologisk mat
-
Pilotprosjekt skal vise veien til økt offentlig innkjøp av norsk lokalmat
-
– Nok en gang faller det økologiske gjennom på områder det burde vært løftet
-
– Oppskrift for mer lokalmat en skuffelse
-
Vil gjøre det lettere for offentlige innkjøpere å handle mer mat og drikke lokalt
-
Pollestad legger fram etterlengtet oppskrift for mer lokal mat og drikke
-
Trendy med fet og økologisk melk
-
Ønskeliste til jul – fra Bondens marked til landbruksminister Geir Pollestad
Per 1. mars i år har Meny en sammenlignbar omsetningsvekst på 7,6 prosent og en markedsandel på 9,5 prosent, skriver matkjeden i en pressemelding.
– Tross strammere privatøkonomi og mye oppmerksomhet rundt matpriser, økte antall kunder. Vi hadde dessuten vekst i løsvekt kjøtt, ost, fisk og delikatesse, samt i varmeskap, bakeri og lokalmat. Denne gledelige utviklingen fortsetter i år, framhever Geir Hov, viseadministrerende direktør i Meny.
450 lokalmatprodusenter leverer
Supermarkedene spiller ikke bare en viktig rolle for matglade kunder, men også for matbransjen.
– Vi sikrer matmangfold, er en testarena for produktnyheter, gir plass til flere leverandører og spiller en rolle i å ta vare på matfagene og mattradisjonene i Norge. framhever Geir Hov.
– Vi skal fortsette å rendyrke supermarked-profilen og være en tydelig motvekt til lavpris, lover han.
Meny tar hvert år inn 1.500 produktnyheter, har nær 1.000 ansatte med fagbrev og 1.100 leverandører, hvorav 450 er lokalmatprodusenter.
I 2024 var veksten i lokalmat på hele 22 prosent, «noe som viser at kundene prioriterer unike og ærlige kvalitetsprodukter med tydelig norsk opprinnelse og lokal identitet», skriver Meny i pressemeldingen.
Ferdige måltider et vekstområde
– Hele matmarkedet er i endring. Også kiosk, ferdigmat og kafeer er konkurrenter, understreker Geir Hov og viser til at «Mat i farta» og ferdige måltidsløsninger er vekstområder i supermarkedkjeden.
17 Meny-butikker har nå for eksempel egen sushibar, og salatbaren og varm Angus-burger er blant kjedens mest populære varer, skriver Meny videre.
Meny reinvesterer store summer i oppgradering og nyetablering av butikker, med en standard på linje med supermarkeder i store europeiske byer, mener supermarkedkjeden.
I Oslo har ikke satsingen vært større siden 1990-tallet. De to siste årene er butikker i Bjørvika, på Gressbanen, Frysja og Frogner blitt åpnet.
Sistnevnte omsatte i første driftsår for nær 180 millioner kroner, skriver Meny videre.