Grüne Woche Berlin
Pollestad legger fram etterlengtet oppskrift for mer lokal mat og drikke
16. januar er dagen hvor landbruks- og matminister Geir Pollestad legger fram regjeringens lenge etterlyste «Oppskrift for mer lokalmat og drikke». Det skjer i Berlin, dagen før den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche åpner.
Under fjorårets grønne uke i midten av januar kom Geir Pollestad (Sp) med en gladnyhet til både dem som satser på lokal mat og lokal drikke, og dem som liker å spise og drikke den.
Omsetningsmålet på 10 milliarder kroner, som først skulle nås i løpet av 2025, hadde allerede blitt nådd i slutten av 2023. Den lå da på 11,8 milliarder kroner, et godt stykke over salgsmålet.
Fra 10 til 25 milliarder
Så pekte han mot et nytt, enda mer hårete mål: 25 milliarder kroner i omsetning av lokal mat og drikke innen 2035.
For å få fart på saken, ønsket regjeringen å lage en egen oppskrift for mer lokalmat. Til den ville han gjerne ha med dem som vet hvor skoen trykker og ba dem om innspill.
Aktørene ble bedt om å peke ut konkrete utfordringer for produksjonen av lokal mat og drikke og foreslå tiltak som vil kunne rydde disse utfordringene av veien.
Hele 58 innspill ble det. Du finner dem her.
Også Bondens marked kom med en rekke innspill til landbruks- og matministeren.
I et intervju med Økologisk24 i midten av oktober i fjor pekte Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked i Norge, på flere flaskehalser som må fjernes hvis regjeringens offensive mål om dobling av omsetningen skal nås.
– For å nå målet om økt salg av lokal mat og drikke, må det både rekrutteres nye lokalmatprodusenter og jobbes for økt omsetning blant de etablerte, sa hun i intervjuet og pekte på at den enkelte lokalmatprodusenten opplever at det er stor avstand mellom byråkrat og bonde.
I desember oppfordret Økologisk24 Randi Ledaal Gjertsen om å skrive en ønskeliste til jul – fra Bondens marked til Geir Pollestad, en utfordring hun tok på strak arm.
Resultatet ble en tydelig oppsummering av det som trengs for at omsetningsmålet for lokal mat og drikke på 35 milliarder kroner kan nås, innen 2035. En kombinasjon av erfaringer, svakheter i dagens system og en oppfordring til nødvendige forbedringer.
Les mer om lokal og økologisk mat
-
Trendy med fet og økologisk melk
-
Ønskeliste til jul – fra Bondens marked til landbruksminister Geir Pollestad
-
Bondens marked lanserer gavekort
-
12,3 milliarder kroner: imponerende salgsøkning for norsk lokal mat og drikke
-
– Det kan være rom for å gjøre ting både tydeligere og bedre
-
Meny selger hvitløk dyrket i Norge
-
– Den enkelte lokalmatprodusent opplever at det er stor avstand mellom byråkrat og bonde
-
Regionale landbrukspriser til Ingers gårdsmat og Strømmen Gård
-
Nytt nettsted gir nyttig hjelp til alle som produserer lokal mat og drikke
-
Offentlige innkjøp hindrer lokal bærekraft
På listen hadde hun også mer økologisk norsk matproduksjon som et eget ønske.
«Vi i Bondens marked forventer at det snart kommer et måltall på økologisk produksjon, på samme måte som vi har fått det på lokalmat», skrev hun blant annet.
- Her kan du lese hele hennes ønskeliste.
I sine innspill til Geir Pollestad etterlyste Bondens marked og Ledaal Gjertsen en konkret tidsplan for når eventuelle tiltak skal gjennomføres.
Lokalmatprodusentene må altså smøre seg med tålmodighet i én uke til, før oppskriften for mer lokal mat og drikke blir offentlig dagen før messestart.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad tar med seg en næringsdelegasjon, bestående av sentrale aktører innen norsk mat og reiseliv 16. og 17. januar.
Ikke uventet er det oppfølgingen av «Oppskrift for mer lokalmat og -drikke» som skal diskuteres under oppholdet i den tyske hovedstaden.
Det er disse som er blitt invitert med:
- ASK Spekehus, Kristoffer Evang
- Bondens Marked, Randi Ledaal Gjertsen
- Coop, Philipp Engedal
- Fylkesordfører Rogaland, Ole Ueland
- Gudbrandsdalsmat, Anette Svastuen
- Hanen, Espen Blåfjelldal
- Hurtigruten, Hedda Felin
- Innovasjon Norge, Håkon Haugli
- Norges Bondelag, Bjørn Gimming
- Norgesgruppen, Runar Hollevik
- Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg
- Norsk Mat, Anne Mette Johnsen
- Norske Reindriftsamers Landsforbund, Inge Even Danielsen
- Rørosmeieriet, Trond Vilhelm Lund
- Stavsmarken Gård og Pølsemakeri, Bente Børsheim
- Storfjord Hotel, Nils Flatmark
- Tromspotet, Elise Log
- Ølmheim siderhage, Endre Kleiveland
- Årets unge bonde: Thea Sandsengen
- Årets unge bonde: Jørgen Andrisson Kvam.