
Evalueringen er klar
Norges deltakelse i Grüne Woche koster mer enn den smaker
«Deltakelsen er et kostbart virkemiddel for å styrke Norges omdømme som matnasjon. Våre funn indikerer at ressursbruken ikke står i forhold til utbyttet», heter det i rapporten med den megetsigende tittelen «Behov for ny meny».
Staten og jordbruksorganisasjonene ble under jordbruksoppgjøret i fjor enige om en ekstern evaluering av Norges deltakelse i den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche – den tredje i sitt slag etter 2012 og 2017.
Internationale Grüne Woche (IGW) er én av verdens største messer for mat, landbruk og hagebruk. Hvert år i januar samles over 1.500 utstillere fra rundt 70 land i Berlin for å vise frem sine produkter og tjenester.
Økologisk24 har etterlyst evalueringen og fått rapporten tilsendt av Innovasjon Norge. I den analyseres utbyttet de norske deltakerne hadde av å være med på den grønne stormessen i den tyske hovedstaden, først og fremst lokalmatprodusenter.
Relaterte artikler
-
Meny med imponerende vekst i omsetningen av lokalmat
-
Pilotprosjekt skal vise veien til økt offentlig innkjøp av norsk lokalmat
-
– Nok en gang faller det økologiske gjennom på områder det burde vært løftet
-
– Oppskrift for mer lokalmat en skuffelse
-
Vil gjøre det lettere for offentlige innkjøpere å handle mer mat og drikke lokalt
Og den vurderer om ressursbruken sto i forhold til de oppnådde resultatene.
Det er Oxford Research og Samfunnsøkonomisk Analyse som står bak undersøkelsen, som ble laget på oppdrag fra Innovasjon Norge som organiserer den norske paviljongen i Berlin.
Evalueringen ble gjennomført i perioden august 2024 til mars i år.
Rapporten, som har fått navnet «Behov for ny meny», levner ingen tvil om hva som bør skje med Norges deltakelse framover:
«Deltakelsen er et kostbart virkemiddel for å styrke Norges omdømme som matnasjon. Våre funn indikerer at ressursbruken ikke står i forhold til utbyttet.»
Slutt for norsk deltakelse?
Og her er noen av funnene:
- manglende oppfølging av samarbeid etter messen
- tilfeldig presseoppmerksomhet
- indikasjon på at alternative nasjonale og regionale arenaer kan gi bedre resultater.
Kort sagt anbefaler Oxford Research og Samfunnsøkonomisk Analyse to ting:
- enten en full tilbaketrekning fra Grüne Woche
- eller betydelige justeringer i deltakelsen.
De to foreslår videre å styrke regionale matarenaer, øke samarbeidet med sektoren hotell, restaurant og catering, intensivere bruken av digitale kanaler og satse mer på nasjonale og regionale matfestivaler.
Eller sagt på en annen måte:
«På bakgrunn av evalueringen vurderer vi at ønskede resultater kan oppnås mer effektivt ved å redusere den nåværende ressursbruken på Grüne Woche betydelig. Ressursene kan i stedet rettes mot å styrke matregionene gjennom målrettede aktiviteter på regionalt nivå», heter det i evalueringen.
Rapporten over evalueringen finner du her.