Vitenskapskomiteen for mat og miljø:
Små tomater årsaken til langvarig salmonellautbrudd – også funnet i Norge
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella i en rekke europeiske land. Det er også meldt om tilfeller i Norge, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø på sine nettsider.
I perioden 1. januar 2023 til 5. november i år er det blitt bekreftet totalt 232 tilfeller av salmonella-bakterien S. Strathcona ST2559 i hele 16 EU/EØS-land – hvorav to av dem i Norge, seks i Sverige og ni i Danmark.
Flest utbrudd er blitt rapportert i Italia og Tyskland.
Flere nasjonale epidemiologiske undersøkelser har identifisert tomater som kilde. Analyser tyder på at utbruddsstammen har en felles opprinnelse, opplyser Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Relaterte artikler
-
20 år med risikovurdering av mat og miljø – hva har det gitt og hva kreves framover?
-
Store mengder ulovlige importegg solgt på det norske markedet
-
Mattilsynet avviser Esas kritikk
-
Undersøker om de nye nasjonale kostrådene faktisk dekker kroppens næringsbehov
-
Birøkt utgjør liten trussel for ville bier
De epidemiologiske og mikrobiologiske undersøkelsene, samt sporbarhetsanalysene i et østerriksk utbrudd fra 2023 og et italiensk utbrudd fra i år, bekreftet at små tomater fra Sicilia-regionen i Italia var smittekilden.
Den samme konklusjonen ble bekreftet for et historisk S. Strathcona ST2559-utbrudd i Danmark i 2011, skriver VMK på sine nettsider og viser til konklusjonen i en utbruddsvurdering fra European Food Safety Authority (EFSA), den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
Man bør fortsette undersøkelsene for å bekrefte om tomater fra Sicilia var smittekilden i alle land som har rapportert om utbrudd, da andre matvarer også kan være involvert i overføringen, anbefaler EFSA.
Dessuten bør miljøets rolle i kontamineringen undersøkes, siden utbruddsstammen også ble identifisert i et husdyr i regionen. I tillegg bør det gjennomføres undersøkelser for å identifisere inngangspunktet for S. Strathcona, inkludert irrigasjonsvann, for å hindre nye utbrudd, mener den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
- Her finner du rapporten om utbruddet.