Et pågående, langvarig salmonella-utbrudd i Europa skyldes tomater fra Sicilia. Bakterien er også oppdaget i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad | NTB

Vitenskapskomiteen for mat og miljø:

Små tomater årsaken til langvarig salmonellautbrudd – også funnet i Norge

Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella i en rekke europeiske land. Det er også meldt om tilfeller i Norge, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø på sine nettsider.

Publisert

I perioden 1. januar 2023 til 5. november i år er det blitt bekreftet totalt 232 tilfeller av salmonella-bakterien S. Strathcona ST2559 i hele 16 EU/EØS-land – hvorav to av dem i Norge, seks i Sverige og ni i Danmark. 

Flest utbrudd er blitt rapportert i Italia og Tyskland.

Flere nasjonale epidemiologiske undersøkelser har identifisert tomater som kilde. Analyser tyder på at utbruddsstammen har en felles opprinnelse, opplyser Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

De epidemiologiske og mikrobiologiske undersøkelsene, samt sporbarhetsanalysene i et østerriksk utbrudd fra 2023 og et italiensk utbrudd fra i år, bekreftet at små tomater fra Sicilia-regionen i Italia var smittekilden. 

Den samme konklusjonen ble bekreftet for et historisk S. Strathcona ST2559-utbrudd i Danmark i 2011, skriver VMK på sine nettsider og viser til konklusjonen i en utbruddsvurdering fra European Food Safety Authority (EFSA), den europeiske næringsmiddelmyndigheten.

Man bør fortsette undersøkelsene for å bekrefte om tomater fra Sicilia var smittekilden i alle land som har rapportert om utbrudd, da andre matvarer også kan være involvert i overføringen, anbefaler EFSA.  

Dessuten bør miljøets rolle i kontamineringen undersøkes, siden utbruddsstammen også ble identifisert i et husdyr i regionen. I tillegg bør det gjennomføres undersøkelser for å identifisere inngangspunktet for S. Strathcona, inkludert irrigasjonsvann, for å hindre nye utbrudd, mener den europeiske næringsmiddelmyndigheten.

Powered by Labrador CMS