Da det ble åpnet for egg-import fra andre land som ikke er salmonellafrie, rykket det norske Mattilsynet raskt ut og advarte forbrukere mot å spise slike egg uten å ha kokt eller stekt dem. Det likte ikke Esa, Eftas kontrollorgan.

Gikk ut med advarsel mot importegg

Mattilsynet avviser Esas kritikk

Eftas overvåkingsorganet Esa kom tidligere i uken med kritikk av Mattilsynets håndtering av import-egg i vår. Nå slår tilsynet tilbake.

Publisert Sist oppdatert

– Mattilsynet står støtt på både de matfaglige og kommunikasjonsfaglige vurderingene som ligger bak, skriver Inge Erlend Næsset, direktør for regelverk og kontroll  i Mattilsynet, i en epost til Nationen.

Saken stammer fra i vår, da det ble åpnet for egg-import fra andre land som ikke er salmonellafrie. Mattilsynet rykket raskt ut og advarte forbrukere mot å spise slike egg uten varmebehandling.

Mattilsynets uttalelser fikk EØS-overvåkingsorganet Esa til å reagere. Organet sendte kort tid etter uttalelsene et kritisk brev til norske myndigheter og ba om at Mattilsynets kommunikasjon ble endret.

– Vi føler at det var litt rart av Mattilsynet å gå ut og advare mot å spise egg fra andre EØS-land, sa Esas kommunikasjonssjef Jarle Hetland til Nationen tidligere i uken.

Mattilsynet er imidlertid ikke enig i kritikken.

– Vi kan ikke se at det er noe i Esas kommentarer som gjør at vi burde handlet annerledes enn vi gjorde i denne situasjonen, sier Næsset.

Han viser videre til at de hadde opplysninger om egg fra blant annet Polen, Nederland og Estland som gjorde det nødvendig å reagere.

Powered by Labrador CMS