«Jeg tror de fleste kjøkkensjefer på offentlige institusjoner vil være positivt innstilt til å øke andelen økologiske råvarer – for bærekraft, miljø og samfunnsansvar står sterkt i kjøkkenbransjen», skriver Arnt R. Steffensen i kronikken sin.
«Jeg tror de fleste kjøkkensjefer på offentlige institusjoner vil være positivt innstilt til å øke andelen økologiske råvarer – for bærekraft, miljø og samfunnsansvar står sterkt i kjøkkenbransjen», skriver Arnt Steffensen i kronikken sin.

Synspunkt

Offentlige matinnkjøp? Det må sterkere lut til enn oppmuntring og veiledning

Oppmuntring og veiledning er vel og bra, men dersom man skal kople på de offentlige kjøkkenene for å nå 10-prosentsmålet for økologisk matproduksjon, må det sterkere lut til.

Publisert Sist oppdatert

Arnt Steffensen er leder av Kost- og ernæringsforbundet som er tilsluttet Delta. Kost- og ernæringsforbundet er en yrkesorganisasjon for kokker i offentlig sektor, i hovedsak storkjøkken på sykehus, sykehjem, sentralkjøkken og institusjoner.

Jeg leste intervjuet deres med Tor Jacob Solberg, lederen av Norsk Bonde- og Småbrukarlag, der han peker på offentlig sektor som nøkkelen for å nå 10-prosentsmålet for økologisk matproduksjon. 

Solberg har gode poenger, men jeg har et par kommentarer.

Ting må henge sammen, og det er her det blir vanskelig, for dette handler også om penger, poengterer Arnt Steffensen i sin kronikk.
Ting må henge sammen, og det er her det blir vanskelig, for dette handler også om penger, poengterer Arnt Steffensen.

I regjeringens nasjonale strategi for økologisk jordbruk, punkt 6 på 10-punktslisten, står det at regjeringen «oppmuntrer kommuner og fylkeskommuner til å inkludere økologisk mat i lokale og regionale strategier». 

Videre vil regjeringen «vektlegge informasjons- og veiledningstiltak mot storhusholdninger, slik at økologiske alternativer benyttes i større grad».

Det må stå svart på hvitt at alle offentlige kjøkken skal kjøpe minimum 10 prosent økologisk.

Oppmuntring og veiledning er vel og bra, men dersom man skal kople på de offentlige kjøkkenene, må det hardere lut til. Da trenger man en endring i loven om anskaffelser. 

Da må det stå svart på hvitt at alle offentlige kjøkken i landet skal kjøpe minimum 10 prosent økologisk. 

Så lenge det ikke står noe om dette i anbudsrunder og rammeavtaler, handler offentlige anbud i hovedsak om pris. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være.

Jeg tror de fleste kjøkkensjefer på offentlige institusjoner vil være positivt innstilt til å øke andelen økologiske råvarer – for bærekraft, miljø og samfunnsansvar står sterkt i kjøkkenbransjen. 

Det handler også om penger

Men så er det slik at ting må henge sammen, og det er her det blir vanskelig – for dette handler også om penger:

  • Offentlige storkjøkken har generelt stramme matbudsjetter.
  • Innkjøp av råvarer bestemmes gjennom offentlige anbud og rammeavtaler.
  • Så å si alle kommuner skal spare penger.
  • Matvareprisene øker, også innen storhusholdning.
  • Økologiske matvarer er per i dag generelt mye dyrere enn ikke-økologiske. 

Sånn sett nikker vi til Solbergs konklusjon i slutten av intervjuet, at det ikke bare trengs friske penger, men også systemendringer. 

Vårt poeng er at dette i så fall ikke bare trengs i landbruket, men også inn mot storkjøkkenene.

Powered by Labrador CMS