Helsedirektoratet konkluderte med at bruk av alkohol ikke inkluderes i ordlyden på de grunnleggende, nasjonale kostrådene.

Nye kostråd

Helsedirektoratet dropper eget råd om inntak av alkohol

De endelige norske kostrådene inkluderer ikke et eget råd om alkoholinntak slik både kommuner, forskningsmiljøer og helsemyndigheter ba om i sine høringsuttalelser. I stedet er det lagt til et eget råd om å velge vann som drikke.

Publisert Sist oppdatert

Helserådet har tatt til etterretning alle innspill om å ha et eget råd om drikke, og gjør det enkelt: «Drikk vann!». Alkohol er først nevnt i retningslinjen med utdypninger og faglige begrunnelser. I mengdeanbefalingen står det «Drikk minst mulig alkohol for helsens skyld».

For øvrig er forslagene til kostråd fra mars noe justert, etter høringen. Blant annet er rådene omskrevet til å være matvarebasert og ikke basert på næringsmidler.

– Vi har hatt kostrådene på grundig høring og gjort betydelig innsiktsarbeid for å sikre at rådene er tydelige og forståelige. Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, som la fram rådene under Arendalsuka.

Råd nummer seks var i utgangspunktet «Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses». Her har Helsedirektoratet hørt på innspillene, og rådet lyder nå «Godteri, snacks og søte bakervarer bør begrenses ».

Hensikten er å gjøre rådene enkle å forstå, enkle å huske og lettere å følge.

I utdypingen av rådet påpekes det at «I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til, og i små mengder.»

Av og til: Haster med egne alkoholråd

Alkohol og anbefalinger rundt alkoholinntak var mye diskutert etter lanseringen av de nordiske kostrådene (NNR2023) i fjor. De nordiske anbefalingene inkluderte alkohol. Kortformen av de endelige norske kostrådene gjør det ikke.

Da forslagene til kostråd var på høring i vår, etterlyste kommuner, forskningsmiljøer og helsemyndigheter råd om alkohol.

– Nå haster det med egne alkoholråd, synes Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Råd om alkohol kan inkluderes i det siste rådet, for eksempel på følgende måte: «Mat og drikke med mye salt, sukker, mettet fett eller alkohol bør begrenses», foreslo Folkehelseinstituttet.

– Det er synd at alkohol ikke er inkludert i kostholdsrådene. Nå haster det med å få på plass egne alkoholråd, slik Helsedirektoratet har lovet , sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til. 

–  Forskning viser stadig tydeligere hvor dårlig alkohol er for helsa vår, samtidig som bare 6 av 10 nordmenn vet at alkohol øker risikoen for kreft. Vi fortjener å vite at hvert glass vi kutter, gjør godt for helsen, mener hun.

Slik ble kostrådene

Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer. Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, understreker Helsedirektoratet.

Her den endelige versjonen av de nasjonale kostrådene:

1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede. 

2. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.

3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

4. Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein. Varier blant disse. Velg lite kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.

5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter.

6. Godteri snacks og søte bakervarer bør begrenses.

7. Drikk vann. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig.

Dette er Helsedirektoratets anbefalinger for hver av matvaregruppene:

1. Belgfrukter: Velg gjerne belgfrukter til middag én gang i uken og som tilbehør eller pålegg.

2. Egg: Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold.

3. Fisk: Anbefalt mengde fisk er 300 til 450 gram hver uke. Hvor minst 200 gram bør være fet fisk.

4. Frukt, bær og grønnsaker: 500–800 gram daglig. Halvparten kan være grønnsaker.

5. Fullkorn: Minst 90 gram daglig.

6. Godteri, snacks og søte bakervarer: Begrens.

7. Hvitt kjøtt: Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

8. Juice: Inntil 1 dl juice kan regnes som en porsjon frukt eller grønt.

9. Koffein: Én til fire kopper kaffe per dag kan inngå for voksne.

10. Melk og meieriprodukter: tre porsjoner daglig, tilsvarende 5 dl melk eller meieriprodukter.

11. Nøtter og frø: 20 til 30 gram usaltede nøtter daglig.

12. Planteoljer: Bruk planteoljer i matlaging.

13. Potet: Poteter hører med i et sunt og variert kosthold.

14. Rødt kjøtt: Inntil 350 gram i uken. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

15. Vann: Drikk vann.

16. Alkohol: Drikk minst mulig alkohol for helsens skyld.

Kilde: Helsedirektoratet

Powered by Labrador CMS