Kari Marte Sjøvik, fungerende daglig leder i Økologisk Norge, gleder seg over Bondelagets ferske vedtak.

Etter fersk vedtak:

Økologisk Norge svært fornøyd med at Bondelaget vil få realisert et nytt øko-mål

For Økologisk Norge er det en skikkelig gladnyhet at Norges Bondelag har fattet vedtak om å tallfeste økologisk matproduksjon i Norge til 10 prosent av totalen, sier Kari Marte Sjøvik til Økologisk24. Hun lover at Økologisk Norge kommer til å samarbeide slik at et slikt øko-mål blir realitet snarest mulig.

Publisert Sist oppdatert

Økologisk Norge er nemlig svært fornøyd med at Bondelaget nå har fattet et vedtak om å jobbe politisk for å få gjennomslag for et tallfestet øko-mål. Og at organisasjonen understreker at det må komme på plass en del tiltak som gjør det mulig å kunne nå dette målet.

Muligens er 10 prosent et mer realistisk mål siden vi de siste 20 årene har stått på stedet hvil med en økologisk matproduksjon på rundt 5 prosent

Kari Marte Sjøvik, fungerende daglig leder i Økologisk Norge

– Vi har allerede vært i kontakt med Bondelaget for å avklare hvordan vi framover kan samarbeide for å nå et slikt mål. Vi ser fram til videre samarbeid for å finne gode tiltak for å sikre at vi når målet innen 2030, forteller Kari Marte Sjøvik til Økologisk24. 

Hun er fungerende daglig leder i Økologisk Norge fram til starten av april neste år.

Økologisk Norge selv har riktignok et vedtak og et ønske om et øko-mål på 25 prosent, men mener likevel at målet fra Bondelaget er svært viktig. 

– Muligens er 10 prosent et mer realistisk mål siden vi de siste 20 årene har stått på stedet hvil med en økologisk matproduksjon på rundt 5 prosent. Sett i forhold til dette, så vil en dobling av arealet være svært positivt for utviklingen av det økologiske jordbruket i Norge, mener Sjøvik. 

Det vil kreve konkrete tiltak dersom vi skal klare å nå dette målet fra alle parter, minner hun om.

– Målet kan høres ut som lite ambisiøst, siden EU har et mål om økologisk produksjon på 25 prosent, men dersom vi klarer å nå 10 prosent innen 2030, vil dette bety en dobling av dagens areal, påpeker Kari Marte Sjøvik.

– Det vil være en god utvikling, sett i lys av manglende satsing på økologisk matproduksjon de siste årene, sier den fungerende daglig leder til Økologisk24.

Et konkret, tallfestet mål, som alle aktører kan enes om, vil gi et tydelig signal til regjeringen om at det må settes inn både et tallfestet øko-mål og konkrete tiltak som vil øke omsetningen av norsk økologisk mat, mener Sjøvik. 

– For, som Bondelaget sier, dette må henge sammen med etterspørselen, understreker hun.

Ett av de mest effektive tiltakene for å løse dette, er at norske økologiske varer legges inn i innkjøpskravene ved offentlig innkjøp. Uten det vil det også være svært vanskelig nå målet om 10 prosent økologisk produksjon og omsetning, frykter Kari Marte Sjøvik.

Hun fremhever at Økologisk Norge er svært fornøyd med at Bondelaget understreker at økologisk matproduksjon er en spydspiss innen bærekraft og miljø, og at denne funksjonen forutsetter at det finnes økologisk produksjon over hele landet.

Powered by Labrador CMS